naar Marker Nieuws indexpagina
Tentoonstelling '1916: Waterland in Watersnood'
Waterlandsmuseum 'de Speeltoren' te Monnickendam
 
De herdenkingstentoonstelling “1916: Waterland in watersnood - van dijkdoorbraak naar Afsluitdijk” is vanaf 12 december te zien in het Waterlandsmuseum de Speeltoren in Monnickendam.
 
Het geeft de bezoeker een totaalbeeld van de strijd tegen het water zoals de kwetsbaarheid van Waterland voor de ramp, de grote dijkdoorbraken in 1916 en de bouw van de Afsluitdijk door ir. Lely.
 
De tentoonstelling wordt geopend door mevrouw Luzette Wagenaar-Kroon, in haar rol als voorzitter Raad van Toezicht Zuiderzeemuseum en ambassadeur Stichting Waterkustland, en heel bijzonder, tezamen met de achterkleindochter van ir. Lely, mevrouw Lysbeth van Valkenburg-Lely.
 
De tentoonstelling vertelt het verhaal van de eeuwenlange strijd tegen het water.
Over de talloze plannen van ver voor de watersnood­ramp om de Zuiderzee in te polderen, over het geweld van de stormvloed van 1916 met de rampzalige overstroming in Waterland en het leed van mens en dier. Maar de grote vloed van 1916 in Waterland betekende ook dat ir. Lely eindelijk zijn plannen voor de bouw van de Afsluitdijk kan gaan uitvoeren. De bouw van de Afsluitdijk wordt met prachtig foto- en filmmateriaal en schilderijen van de kunstschilder J.H. van Mastenbroek in beeld gebracht. Door bruiklenen van het Zuiderzeemuseum en privé verzamelaars, de recent verworven collectie Hoek en diverse archieven kan het museum unieke prenten, foto’s en originele kaarten exposeren.
 
Elke donderdagavond - Filmavond
Het museum beschikt over bewegende beelden van de watersnood in 1916, de bouw van de Afsluitdijk en de eerste polders. Dit unieke materiaal is grotendeels afkomstig van het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht en van Rijkswaterstaat. Van het materiaal zijn fascinerende compilaties gemaakt die bijna anderhalf uur bewegend beeld opleveren. Zo kunt u de baggermolens keileem in de Zuiderzee zien storten en langzaam grond boven water zien komen. En de duizenden werkers in de modder die miljoenen keien een voor een met de hand doorgegeven tot het langzaam sluiten van het stroomgat de Vliet in 1932. In de tentoonstelling is een korte samenvatting van de beelden te zien maar elke donderdagavond kunt u het uitgebreide beeldmateriaal op groot scherm bekijken.
 
Openingstijden: elke donderdagavond 19.00-22.00 uur (m.u.v. 24 & 31 december), weekends 11.00-17.00 uur, schoolvakanties: elke dag 11.00-17.00 uur. Groeps- en schoolbezoeken zijn mogelijk buiten reguliere openingstijden (ook in de avond).
Waterlandsmuseum 'de Speeltoren', Noordeinde 2-4, Monnickendam.
Meer info op www.despeeltoren.nl
 

Bron: Waterlandsmuseum 'de Speeltoren', dinsdag 1 december 2015

naar Marker Nieuws indexpagina