naar Marker Nieuws indexpagina
KNRM vrijwilligers onbetaalbare redders in nood
Vrijwilligersinzet voegt waarde toe aan donaties
 
 Maandag 7 december is het de “Nationale Vrijwilligersdag”. Op veel plaatsen in Nederland wordt extra aandacht gegeven aan het goede werk dat vrijwilligers doen. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is trots op al haar vrijwilligers, die zich 24/7 inzetten voor het reddingwerk op zee en op het ruime binnenwater. Voor de uitvoering van het reddingwerk trekt de KNRM al 191 jaar lang vrijwilligers aan, die kennis van zaken hebben en deze professionaliteit weten te combineren met ‘hart voor de zaak’. Dat is noodzakelijk, want de KNRM garandeert de inzet van de 45 reddingstations, 75 reddingboten en 1.300 vrijwilligers op ieder moment van de dag, ongeacht de weersomstandigheden.
 
De KNRM is volledig afhankelijk van vrijwillige bijdragen van donateurs en ontvangt geen overheidssubsidie voor de instandhouding van het reddingwerk. Vrijwilligers, donateurs en kosteloze hulpverlening zijn de pijlers waarop de KNRM sinds 1824 is gefundeerd. De dag van de vrijwilliger is een goed moment om daar nog eens bij stil te staan en de redders te bedanken voor hun inzet.
 
200.000 kosteloze uren
De KNRM werkt met vrijwillige bemanningsleden op de reddingboten. Maar ook aan de wal zijn vrijwilligers actief voor coördinatie, onderhoud van het materieel of op bestuurlijk niveau. In totaal maken deze vrijwilligers meer dan 200.000 onbetaalde uren per jaar, die omgerekend een waarde vertegenwoordigen van ruim zeven miljoen euro. Hun inzet voor het reddingwerk voorkomt ook nog eens materiële schade van tien miljoen euro, die anders zou ontstaan door ongelukken op het water. De afgelopen vijf jaar ontvangt de KNRM jaarlijks gemiddeld rond de 14 miljoen euro uit baten eigen fondsenwerving. Aan elke euro, die aan de KNRM wordt gedoneerd, voegen de vrijwilligers hun waarde toe. Een niet-zichtbare verdubbeling, behaald door de belangeloze vrijwilligersinzet.

KNRM Station Marken
Het Marker reddingstation is één van de drukste stations van de KNRM. Daarvoor is een flinke groep vrijwilligers nodig. Omdat de meesten hun beroep buiten Marken uitoefenen zijn het overdag voornamelijk bemanningsleden die in ploegendienst werken. Dit alles geheel vrijwillig en naast hun gewone baan. Zo verandert de elektricien bij een alarm in opstapper, wordt de fotograaf schipper en de gepensioneerde baggeraar helper aan de wal.
 

Bron: KNRM Station Marken, maandag 7 december 2015

naar Marker Nieuws indexpagina