naar Marker Nieuws indexpagina
Gemeente Waterland scoort goed bij onderzoek informatiebeveiliging
Bescherming persoonsgegevens in goede handen bij Waterland
 
Uit een onlangs gehouden onderzoek onder alle Nederlandse gemeenten naar de bescherming van persoonsgegevens van burgers blijkt dat de gemeente Waterland de zaken goed op orde heeft. Als één van de eerste gemeenten in Nederland voldoet Waterland aan alle eisen die het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) stelt. 
 
Informatiebeveiliging
Privacy en bescherming van gegevens van burgers is een belangrijk onderwerp dat de laatste tijd veel in de belangstelling staat. De Inspectie van het ministerie van SZW heeft onlangs onderzoek gedaan naar de informatiebeveiliging van Suwinet. Dit is een systeem dat er voor zorgt dat de uitwisseling van gegevens van burgers tussen verschillende instanties veilig verloopt. Het gaat hierbij om gegevens die nodig zijn voor het uitvoeren van onder meer de Participatiewet. 
 
Maatregelen
Bij een steekproef in 2013 bleek dat veel gemeenten de bescherming van de persoonsgegevens van burgers niet goed op orde hadden. Daarom heeft de Inspectie SZW onlangs opnieuw onderzoek gedaan bij alle gemeenten om te zien in hoeverre zij voldoende maatregelen nemen om privacygevoelige gegevens van inwoners te beschermen. 
Portefeuillehouder Jacob Kes: “Het gaat bij informatiebeveiliging bijvoorbeeld om duidelijke afspraken over hoe om te gaan met beveiligde gegevens en over wie met deze gegevens mag werken. Ook moet regelmatig worden gekeken of deze afspraken goed worden nageleefd. Daarnaast moeten gemeenten een veiligheidsplan opstellen om ervoor te zorgen dat de gegevens ook goed beschermd blijven. In totaal heeft het onderzoek betrekking op zeven normen waaraan gemeenten moeten voldoen. Dit is typisch zo’n onderwerp dat niet meteen zichtbaar is maar waarbij het in ieders belang is om zaken goed te regelen. Ik ben trots dat gemeente Waterland als één van de eerste gemeenten in Nederland voldoet aan alle gestelde normen”.
 

Bron: Gemeente Waterland, dinsdag 8 december 2015

naar Marker Nieuws indexpagina