naar Marker Nieuws indexpagina
Kader Ruimtelijke Kwaliteit beschermt eigenheid Marken
 
Marken heeft een uniek landschap en bijzondere cultuurhistorische en archeologische eigenschappen. Daarom is Marken aangemerkt als beschermd stads- en dorpsgezicht. Bij het opstellen van een plan voor versterking van de dijk wordt dan ook niet alleen gekeken naar veiligheid, maar ook actief gezocht naar manieren die de kwaliteiten van Marken versterken.
 
Het verbeteren van de veiligheid staat natuurlijk voorop. Maar het is daarbij wel belangrijk om naar oplossingen te zoeken die passen bij Marken. Om de unieke kwaliteiten van Marken in stand te houden, stelde de gemeenteraad van Waterland op 3 september het Kader Ruimtelijke Kwaliteit vast. In dit kader staan de criteria om vanuit ruimtelijke kwaliteit de verschillende alternatieven voor dijkversterking tegen elkaar af te wegen uitgelegd.
 
Aandacht voor historie
De dijk die Marken omringt, is opvallend smal en stijl. Dat is altijd zo geweest. Het uitgangspunt is om dit principe ook toe te passen bij de dijkversterking. Daarnaast moet er gebruik gemaakt worden van materialen die passen bij het historische en ingetogen karakter van de dijk; materialen die met de tijd alleen maar mooier worden. Bovendien moet er rekening gehouden worden met het feit dat het dijktraject niet overal hetzelfde is. Verschillende locaties vragen om verschillende dijkverzwaringsoplossingen. Met name op 5 specifieke plaatsen die kenmerkend zijn voor Marken, vraagt de dijkversterking om maatwerk: bij de Rozewerf, de vuurtoren, de haven, de aansluiting aan de verbindingsweg en de aansluiting aan de Bukdijk.
 
Kansen die dijkversterking meebrengt
De verschillende mogelijkheden voor dijkversterking worden - naast waterveiligheid en ruimtelijke kwaliteit - ook aan andere thema’s getoetst. Zoals ruimtegebruik, natuur, bodem en water, uitvoerbaarheid, beheer en onderhoud, kosten, draagvlak en maatschappelijke meerwaarde. Burgemeester Luzette Wagenaar-Kroon: 'Een bijzonder eiland vraagt om bijzondere aandacht bij het vinden van een oplossing voor dijkversterking. Oplossingen moeten bovenal de veiligheid garanderen voor de komende decennia en ook passen bij de natuur en het landschap dat Marken zo uniek maakt. Verder is het belangrijk om ook de kansen die een dergelijk traject biedt te benoemen en te benutten. Kansen bijvoorbeeld die er liggen om de toegangen tot de dijk, het water en de knooppunten te verbeteren en het verscholen verleden beter in beeld te brengen.' 
 
Ook de Werkgroep dijkversterking is blij met het kader. De ambitie is om de dijkversterking zo uit te werken dat Marken niet alleen veiliger, maar tegelijkertijd een nog interessantere plek wordt om te wonen, werken, en vertoeven. ‘Safety First, quality too!’
 
Meer informatie
Meer informatie over het project is te vinden op de pagina Marken: pilot meerlaagsveiligheid.
 

Bron: Rijkswaterstaat, dinsdag 8 december 2015

naar Marker Nieuws indexpagina