naar Marker Nieuws indexpagina
Al dertien jaar wonen Thijs & Liliane op de vuurtoren van Marken
Al dertien jaar zijn Thijs en Liliane Spijker de trotse bewoners van de vuurtoren in Marken, een van de meest gefotografeerde plekken in de provincie. 'NH aan het Water' bracht een bezoek aan dit bijzondere huis en zijn bewoners. "We zitten nooit met een drankje bovenin. Na twee biertjes moet je plassen, dus moet je weer naar beneden."
 
De vuurtoren, die tot halverwege de jaren tachtig bemand werd, staat op het uiterste puntje van het schiereiland en heeft geen aansluiting op water, gas of elektriciteit. Een keer per week komt een bunkerboot water brengen. Gas halen de bewoners uit flessen en elektriciteit hebben ze dankzij aggregaten en accu's. Het huis wordt verwarmd met een dieselkachel. "Als ik water uit het dorp zou moeten halen, ben ik een dag bezig", vertelt Thijs.
 
Het gebouw wordt ook wel het Paard van Marken genoemd. Liliane: "Een dronken schipper en een paar beschonken bewoners waren ervan overtuigd dat ze de toren en het huis hebben zien bewegen en noemden het een steigerend paard. Nou, daar moet je aardig wat borreltjes voor op hebben."
 
Het stel hoopt nog lang in de vuurtoren te wonen, want het is een heerlijke plek. Enig minpuntje zijn de toeristen. "Die denken dat Marken één grote toeristische attractie is die om 9.00 uur open gaat", vertelt Thijs. "Voor het hek ben ik een attractie, daarbinnen niet." Eens kreeg het stel ongenode gasten. "Thijs had het hek niet goed dichtgedaan, waarna er ineens een groep Italianen in de woonkamer stond. Die weigerden te vertrekken en werden zelfs agressief, ze vonden dat ze het recht hadden hier te zijn. Toen heb ik de hond erop afgestuurd", voegt Liliane eraan toe.

Bron: RTV-NH, vrijdag 11 december 2015

naar Marker Nieuws indexpagina