naar Marker Nieuws indexpagina
'For the love of the NHL game'
column door Richard de Weijze
 
Als ik aan mensen vertel dat ik op zaterdagnacht regelmatig een nachtje doorhaal om naar een hockeygame van mijn favoriete New York Rangers te kijken, dan tikken ze vaak met hun wijsvinger op hun voorhoofd. Of ik gek ben. Nou ja, eerlijk gezegd: best wel! Nachten doorhalen. Het is het lot van een fan van een Noord Amerikaanse sport. Soms alleen, soms met vrienden. En als je het helemaal écht wil doen dan horen daar natuurlijk minimaal een paar Amerikaanse biertjes bij.
 
Het beeld wat ik in de eerste alinea schets moet bekend voorkomen bij jou als lotgenoot. Of je nu baseball-, basketball-, soccer- of hockeyfan bent: je zult er vroeg je bed voor uit moeten. Of er pas heel laat in gaan. Dat kan ook. Het gekke is dat wanneer er op een doordeweekse dag iets ‘normaals’ op tv is, ik vaak mijn best moet doen om mijn ogen open te houden. Maar wanneer het eenmaal in mijn brein zit dat om iets na 01:00 uur de eerste tune van MSG (de zender die de wedstrijden van de New York Rangers uitzendt) begint, dan ben ik al alert. Dan gaan de gedachten terug naar de wedstrijden die ik zelf heb mogen zien in ‘the world’s most famous arena’. En wedstrijden die nog op het programma staan. Ooit.
 
 
Zelf ben ik in de gelukkige omstandigheid om diverse NHL, NBA en MLB wedstrijden te hebben meegemaakt. Iedere sport, ieder team met zijn eigen charme. Ben je nog nooit bij een wedstrijd in de NHL, MLS, MLB of NBA geweest? Dan moet je dat maar heel snel op je bucketlist zetten. Of Santa maar eens heel lief aankijken straks eind december. Aan de unieke sportbeleving die de Amerikanen en Canadezen hebben, kunnen wij in Europa en helemaal in Nederland een puntje zuigen. Ben je bij een wedstrijd aanwezig, dan ben je helemaal verkocht. En wil je daarna meer. En nog meer. Het wordt een soort verslaving die, eenmaal terug in Nederland, helpt om de nachten door te komen. Ja, taaie momenten zijn er heus wel hoor voor de tv. Voorheen werd je bijkans gek van de commercial breaks. Maar nu de commercials bij Amerikaanse broadcasters niet meer worden uitgezonden staar je zo nu en dan naar een zwart scherm. Hoewel, zo irritant zijn de commercial breaks helemaal niet. Mooi moment om een nieuwe koude Budweiser te pakken.
Ik kijk nu alweer uit naar het volgende weekend waarop ik samen met mijn hockey maat (Pittsburgh Penguins fan) een NHL marathon hou voor de TV. Twee volwassen kerels in een Penguin en een Rangers gameshirt die samen naar het mooie hockeyspel kijken. Gewoon. Omdat het zo gaaf is. Je snapt het of je snapt het niet. Het is for the love of the game.
 
*
 
Link naar het originele artikel www.SportAmerika.nl
Gepubliceerd op woensdag 16 december 2015

Bron: Sport Amerika, zaterdag 19 december 2015

naar Marker Nieuws indexpagina