naar Marker Nieuws indexpagina
Heeft u zich al opgegeven voor de Crisisoefening Waterwolf?
Ook de inwoners van Marken dienen zich aan te melden voor de oefening; Markers doen niet automatisch mee
 
Stel: er dreigt hoogwater. Die dreiging neemt toe en de dijk breekt door. Wat gebeurt er dan? Dit is het scenario van de grootschalige crisisoefening ‘Waterwolf’ op woensdag 2 en donderdag 3 november aanstaande op Marken.
 
Honderden mensen worden geëvacueerd met vrachtauto’s van defensie. Achterblijvers worden gered met boten. Gewonden worden verzorgd en de dijk moet worden hersteld. Aan de oefening doen zo’n 30 organisaties en veel vrijwilligers mee. U kunt zich aanmelden om als evacué mee te doen aan de oefening. Iedereen is welkom. U hoeft dus niet op Marken te wonen om mee te kunnen doen. 
 
Waarom meedoen?
Deelnemen aan de oefening is een unieke kans. U ziet van dichtbij hoe de hulpdiensten te werk gaan, ervaart hoe het is om geëvacueerd te worden en hoort wat u zelf kunt doen om u voor te bereiden op een eventuele overstroming. Bovendien vindt een oefening van deze omvang niet snel nog een keer plaats.
 
Evacuatie
Woensdag 2 november worden de deelnemers aan de evacuatie met defensievoertuigen naar Monnickendam gebracht. Vanuit Monnickendam rijden zij direct weer terug naar dorpshuis 'Het Trefpunt' op Marken.  Het programma start om 08:30.
 
Donderdag 3 november is de evacuatie over water. Met kleine bootjes uit de Nationale Reddingsvloot van de Reddingsbrigade worden de evacués eerst naar de haven van Marken gebracht. Daar liggen grotere boten van de Reddingsbrigade en KNRM klaar om hen over te nemen en door te varen naar Monnickendam.  Vanuit Monnickendam gaan zij direct over de weg weer terug naar dorpshuis 'Het Trefpunt' op Marken. Het programma start om 9:00 uur.
 
Het programma start en eindigt op beide dagen in dorpshuis ‘Het Trefpunt’ op Marken. Voor lunch wordt gezorgd. Kijk voor meer praktische informatie op onze pagina met evacuatie informatie.
 
Woensdag 2 november
08:30 uur : Inloop met koffie en thee
09:00 uur : Briefing evacués
09:30 uur : Aanvang evacuatie
15:00 uur : Einde evacuatie en opvang
 
19:00 uur : Oefenen autoplan
 
Donderdag 3 november
09:00 uur : Inloop met koffie en thee
09:30 uur : Briefing evacués
10:00 uur : Aanvang evacuatie
15:00 uur : Einde evacuatie en opvang
 
Autoplan
Bewoners van Marken oefenen op woensdagavond 2 november rond 19.00 uur het autoplan. In dit plan staat beschreven hoe eigenaren hun auto’s veilig kunnen wegzetten bij een dreigende overstroming.  De hulpdiensten begeleiden de uitvoering.  Het oefenen van het autoplan is alleen voor inwoners van Marken. Ook voor dit onderdeel worden nog deelnemers gezocht.
 
Goed voorbereid
Om goed voorbereid te zijn op een eventuele overstroming oefenen de crisispartners samen met de bewoners van Marken. Deze crisispartners zijn:
 
Gemeente Waterland
Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Rijkswaterstaat
Provincie Noord-Holland
Defensie
Stichting Eilandraad Marken
Reddingsbrigade
KNRM
en vele anderen
 
Aanmelden
LET OP!: Ook de inwoners van Marken dienen zich aan te melden voor de oefening
Markers doen dus niet automatisch mee
 
Meer informatie over het programma vindt u op de pagina evacuatie informatie.
Aanmelden kan:
via het formulier op deze website van de gemeente Waterland
of telefonisch bij de Eilandraad Marken, (06) 444 489 62 Jolanda Zeeman
of (06) 184 528 95 Jan Cornelis Commandeur.

Bezoek voor aanvullende informatie over de evacuatie onze
speciale
Waterwolf pagina!
 
Flyer Crisisoefening Waterwolf

Bron: Gemeente Waterland, woensdag 19 oktober 2016

naar Marker Nieuws indexpagina