naar Marker Nieuws indexpagina
Oranje Leeuwinnen overklassen Schotland: 0-7
met Kelly Zeeman in de basis

Het Nederlands vrouwenelftal heeft donderdagavond op overtuigende wijze gewonnen van Schotland. De oefeninterland, in aanloop naar het EK in eigen land komende zomer, werd met liefst 0-7 gewonnen.

Vanaf de eerste minuut was Nederland de baas in de ludiek genaamde Tony Macaroni Arena in Livingston. Oranje had het balbezit en de Schotse ploeg loerde op de counter.

Openingstreffer
Dit resulteerde in de 33'ste minuut in de openingstreffer. Een afgeslagen voorzet kwam voor de voeten van Vivianne Miedema, die Oranje naar 1-0 knalde. In de ruime 5 minuten extra tijd van de eerste helft, zag de ploeg van bondscoach Arjan van der Laan kans om de voorsprong nog voor rust verder uit te breiden.

Eerst was het Lineth Beerensteyn, die na een mooie rush alleen voor het Schotse doel kwam. De aanvaller van FC Twente bleef koel en maakte haar eerste interlandgoal. Twee minuten later was het wéér raak. Anouk Dekker schoot van afstand op de lat, waarna Miedema er als de kippen bij was om de rebound binnen te koppen: 0-3.

Verschil
“We hebben in de eerste helft maar een stuk of zes kansen gehad, dus ons rendement was uitstekend”, blikt bondscoach Van der Laan terug.  “Het was lekker dat we in de blessuretijd nog even konden uitlopen. Het is nogal een verschil of je met 1-0 of met 3-0 de rust in gaat.“

In de tweede helft denderde Oranje door. Renée Slegers kon na een voorzet van Van de Sanden de 0-4 tegen de touwen knallen. Niet veel later waren ook Ellen Jansen en Shanice van de Sanden scherp voor het doel om een duit in het zakje te doen. Vlak voor tijd zorgde Jackie Groenen, met eveneens haar eerste interlandgoal, voor het slotstuk: 0-7.

De nul
Van der Laan: “Ik had eerlijk gezegd wel iets meer van de Schotten verwacht. Zij misten een aantal basisspelers, maar bij ons stonden ook niet alle gebruikelijke namen opgesteld. We kunnen tevreden zijn. Zeker als je naast het maken van veel doelpunten ook ‘de nul’ weet te houden.”

De OranjeLeeuwinnen reizen zaterdag door Duitsland. Daar wacht dinsdagmiddag in de Scholz Arena in Aalen een ontmoeting met de Olympisch kampioen. “Dat zal een andere wedstrijd worden. We zullen op onze top moeten spelen om daar een resultaat te halen. Maar met deze overwinning én de wedstrijd tegen Amerika in het achterhoofd gaan we met vertrouwen naar Duitsland.”  De wedstrijd tegen Duitsland begint om 16.10 uur en is live te zien op FOX Sports 1.