naar Marker Nieuws indexpagina
Gemeente Waterland winnaar 'Ster van de Nacht' prijs 2016
 
Zaterdag 29 oktober 2016 tijdens de Nacht van de Nacht is door Natuur en Milieufederatie Noord-Holland de Ster van de Nachtprijs uitgereikt aan de gemeente Waterland. De prijs ging naar de instantie met het beste plan op het gebied van maatschappelijk verantwoorde buitenverlichting. Wethouder Laura Bromet heeft namens de gemeente de prijs in ontvangst genomen. De prijs bestaat uit een Ster van de Nachtsculptuur en een gratis lichtadvies van een lichtexpert.
 
Minder lichtvervuiling door slim om te gaan met openbare verlichting
Wethouder Bromet: “De gemeente Waterland heeft zich aangemeld, in verband met haar duurzame Openbare Verlichtingsplan en de plannen voor duurzame verlichting van kerktorens en de Speeltoren. De jury van de prijsvraag was met name gecharmeerd van ons openbare verlichtingsplan. In dit plan is omschreven hoe lichtvervuiling en energieverbruik wordt teruggedrongen door het slim omgaan met het toepassen van energiezuinige LED-lichtmasten. Ik vind het een hele eer dat de gemeente Waterland de Ster van de nachtprijs heeft gewonnen. Hopelijk stimuleert het andere gemeenten het voorbeeld van Waterland te volgen”.

De Nacht van de Nacht wil mensen bewust maken van het storende en schadelijke effect van te veel licht. Er is namelijk nog veel te verbeteren op dit gebied, als lichtste land ter wereld. Te veel licht ontregelt mens en dier en verstoort de Waterlandse natuur. Ter ere van deze jaarlijkse landelijke actie, heeft de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland de Ster van de Nachtprijsvraag uitgezet. Overheden, bedrijven en particulieren konden hier aan meedoen.
 
website 'Ster van de Nacht' prijs 2016

Bron: Gemeente Waterland, zondag 30 oktober 2016

naar Marker Nieuws indexpagina