naar Marker Nieuws indexpagina
Reuzenbovisten op het voormalige C-voetbalveld op Marken
De reuzenbovist is een paddenstoel
-
 
Een vrijwilliger van Sportvereniging Marken was vorige week aan het werk op het B-veld van de plaatselijke sportvereniging. Toen hij naar het voormalige C-veld keek, dacht hij dat hij een stuk papier zag of een bal, maar het bleek een paddenstoel te zijn, een reuzenbovist.  
 
Eigenschappen 
Het bijna bolvormige witte vruchtlichaam heeft een doorsnede tot 80 cm, soms zelfs nog groter. Vaak is hij leerachtig en soms glanzend. Aan de onderzijde is hij iets gegroefd. Een steriele basis, zoals bij de afgeplatte stuifzwam, ontbreekt hier. Het inwendige is eerst wit en vlezig, maar wordt later geelachtig. Als de sporen rijp zijn, verandert de kleur in olijfbruin en het geheel wordt dan vezelig. De bevestiging in de grond met dikke myceliumstrengen is maar losjes. Wanneer de vruchtlichamen gaan rollen, worden de miljarden sporen door de wind verspreid. 
 
Toepassingen 
Als het vlees nog wit is, is de reuzenbovist eetbaar. Bedenk hierbij wel dat ze zware metalen in hun vruchtlichamen kunnen opslaan, en de concentratie hierbij kan oplopen tot waarden die voor voedingsmiddelen in BelgiŽ en Nederland niet zijn toegestaan. Daarbij bevatten de paddenstoelen weinig voedingsstoffen en zit er weinig smaak aan.
 
Bron : Wikipedia
 

Bron: PepProductions, maandag 31 oktober 2016

naar Marker Nieuws indexpagina