naar Marker Nieuws indexpagina
Marken maakt zich klaar voor grote crisisoefening (video)
dinsdag 1 november 2016
Achter de schermen is iedereen er al weken mee bezig: morgen gaat de grote crisisoefening op Marken van start. Dan zijn er tien defensievoertuigen, 20 brandweerwagens, 1800 zandzakken en 800 deelnemers voor de oefening op Marken te vinden.
 
Zij doen allemaal mee met de crisisoefening "Waterwolf op Marken". Tijdens de oefening wordt een dijkdoorbraak nagespeeld, waardoor 1000 mensen van het eiland moeten worden geëvacueerd.
 
Lunch
Ook Bertus Wolters van eetcafé De Verkeerde Wereld is druk in de weer. Hij verzorgt morgen de lunch en smeert daarvoor ruim 1500 broodjes en maakt een grote pan soep. Hij hoopt dat het eten op tijd klaar is. "Al moeten we tot twaalf uur door, het komt goed."
 
Wat hij zou doen tijdens een dijkdoorbraak, weet hij niet. "Ik denk niet dat er ooit een dijkdoorbraak komt, maar het is wel goed dat ze er voor oefenen", vertelt Wolters. Ook in het dorp wordt duidelijk dat veel mensen niet weten wat ze moeten doen tijdens zo'n ramp. "Naar boven rennen", denkt de een. "Snel naar een bootje?" gokt de ander. Een derde houdt er een wat pessimistischere kijk op na. "Ach, in de bergen kan je ook verdrinken." 
 
Overstroming
De oefening wordt 100 jaar na de overstroming van het eiland gehouden, met twee doelen. Het eerste doel is om alle hulpdiensten goed met elkaar te laten samenwerken bij een eventuele ramp.
 
Maar ook belangrijk is dat het Hoogheemraadschap en Rijkswaterstaat al het hele jaar bezig zijn om de waterbewustwording van Nederland weer op peil te krijgen. De enorme oefening van morgen is een van de laatste gebeurtenissen die rond het thema '100 jaar watersnood' gepland staan. 

Bron: RTV-NH, dinsdag 1 november 2016

naar Marker Nieuws indexpagina