naar Marker Nieuws indexpagina
'Kinderen eerst', is het devies bij rampenoefening Marken (video)
NOS Journaal, woensdag 2 november 2016
 
Op het grote parkeerterrein van Marken staan legertrucks met ronkende motor. Kinderen van de plaatselijke basisschool stappen achterin. Zij moeten als eersten van het schiereiland af, mochten de dijken bij een naderende storm doorbreken. Daarna volgen de andere bewoners, mét hun huisdieren.
 
De evacuatie die in volle gang is op het voormalige eiland in het Markermeer is niet echt. Het gaat om de tweedaagse oefening Waterwolf die vanmorgen is begonnen. De oefening is bedoeld om de noodplannen te testen die zijn gemaakt voor het moment dat de dijken de bewoners niet meer kunnen beschermen tegen het wassende water.
 
Het gaat om een grote oefening, zegt majoor Peter Kees Hamstra tegen NOS-verslaggever Paul Sanders. "Er doen 35 organisaties aan mee. Inclusief de mensen die geëvacueerd worden, gaat het om zo'n duizend mensen die bij de oefening betrokken zijn."
 
Volgens Hamstra is geprobeerd om de oefening zo realistisch mogelijk te maken. Daarom worden er morgen veertig mensen ingevlogen die de slachtofferrol op zich nemen. Het gaat om mensen van de vereniging Lotus, die zijn opgeleid om crisissituaties zo realistisch mogelijk na te spelen.
 
De Waterwolf-oefening is de uitwerking van het Coördinatieplan Waterveiligheid Marken, dat een half jaar geleden is vastgesteld. Dat plan beschrijft hoe moet worden omgegaan met een (dreigende) overstroming van het schiereiland.
 
"Daardoor wordt het een ander soort oefening dan vandaag", zegt Hamstra. Het gaat dan volgens hem niet meer om het evacueren van mensen voor de dijken breken, maar om het redden van de mensen van het schiereiland, dat dan al is overstroomd. "We doen dan veel meer over het water met behulp van boten."
 
De organisaties die aan de oefening meewerken, hopen veel te leren, zegt de majoor. "We testen of de plannen die er zijn in de praktijk werken. En de organisaties leren elkaar ook kennen." Daarnaast wordt er volgens Hamstra ook gekeken naar het evacueren van dieren.
 
'Er is ook landelijk aandacht voor het evacueren van dieren'
Volgens majoor Peter Kees Hamstra is de oefening die op Marken plaatsvindt niet alleen goed voor het eiland.
Hoewel het om een, weliswaar fictieve, ramp gaat, is de sfeer achter in de legertrucks goed, ziet verslaggever Sanders. Voor veel mensen is het namelijk de eerste keer dat ze in zo'n truck zitten en dat komt de sfeer ten goede, hoort hij. 
 
"Het is leuk hoor", zegt een vrouw die van Marken af moet. "Het is hier een gezellige boel gelukkig." Ze vindt het goed dat de oefening gehouden wordt. "Je kunt toch eens zien hoe het organiseren van een evacuatie gaat. Dat zie je niet meer als er paniek is."
 
Ze heeft zojuist te horen gekregen waar ze naartoe gebracht wordt, nu haar woonplaats dreigt te overstromen. "We gaan naar Monnickendam, daar is het droog."
 
   

Bron: NOS Journaal, woensdag 2 november 2016

naar Marker Nieuws indexpagina