naar Marker Nieuws indexpagina
Crisisoefening 'Waterwolf´ door Koninklijke Landmacht (video)
 
Watersnoodramp op Marken (video)
 
Honderden bewoners van Marken zijn de afgelopen dagen geëvacueerd tijdens de crisisoefening Waterwolf. Zo bereidden 35 hulpdiensten, instanties, bedrijven en honderden vrijwilligers zich voor op een watersnoodramp.
 
Militairen lopen met een tafel naar een zojuist opgezette boogtent
 
Na een hoogwaterdreiging op woensdag en een dijkdoorbraak op donderdag was Marken even het toneel van een ware crisissituatie. Hoog water, enorme neerslag en flinke overstromingen horen bij het scenario waar organisaties mee te kampen hadden. Met Defensievoertuigen, brandweerauto’s en ambulances werden evacués in veiligheid gebracht. Met de oefening testten veld- en crisisteams hoe hun samenwerking tijdens een noodsituatie verliep.
 
Kinderen eerst
Mochten de dijken van het eiland (ja, het is schier, maar niemand beschouwt het als zodanig) echt doorbreken, dan worden kinderen als eerste geëvacueerd. Zo’n 130 leerlingen van CBS de Rietlanden dienen graag als voorbeeld. Zij mochten woensdag achterin grote legertrucks van het Operationeel Ondersteunings Commando Land plaatsnemen. Daarna waren andere bewoners en hun huisdieren aan de beurt. Achterblijvers werden donderdag met bootjes van de Reddingsbrigade door de slootjes van Marken naar de haven vervoerd. Vanaf daar voeren de grotere boten van de KNRM naar Monnickendam waar de gewonden werden verzorgd. De landmacht, Rijkswaterstaat en het Hoogheemraadschap begonnen direct met het herstellen van de doorgebroken dijken.
 
  Foto's Crisisoefening 'Waterwolf'  
Woensdag 2 november 2016 Donderdag 3 november 2016

Bron: Koninklijke Landmacht, vrijdag 4 november 2016

naar Marker Nieuws indexpagina