naar Marker Nieuws indexpagina
Dankwoord burgemeester Waterland over crisisoefening 'Waterwolf'
 
Beste vrijwilligers, maar ook beroepsmatige deelnemers aan de crisisoefening Waterwolf 2016,
 
Na een lange voorbereidingstijd waarin velen van jullie al een rol hebben gespeeld, is de crisisoefening van de afgelopen twee dagen een groot succes geworden. Vanaf het moment dat maandag een signaal kwam dat de dijken onder bewaking zouden komen te staan, begonnen de activiteiten op gang te komen. Dinsdag werd er al opgeschaald op de Hoogedijk in Katwoude door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en woensdag en donderdag ging het goed 'mis' op Marken.
 
Door meer dan 35 organisaties is via de veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland een samenwerking opgestart rondom crisisbeheersing en rampenbestrijding die zijn weerga niet kent. Waar je ook keek op Marken, overal trof je activiteit aan. Van werkzaamheden aan de dijk tot aan evacuatie van de basisschool 'de Rietlanden' door de landmacht. Maar ook in Monnickendam, op het Hemmeland, was er veel activiteit met een enorm coördinatiecentrum voor evacuees. Daar werden door defensie, GGD, Rode Kruis en een ambulancepost de gewonde evacuees opgevangen. Het uiteindelijke aantal evacuees heeft onze verwachtingen overtroffen. Daarnaast waren er ook ontzettend veel vrijwillige professionals zoals bijvoorbeeld de brandweer, KNRM, Reddingsbrigade en Rode Kruis actief.
 
Ik heb op veel plekken met eigen ogen kunnen zien hoe professioneel de diensten hun taken hebben opgepakt. Maar ik ben net zo zwaar onder de indruk van alle vrijwilligers die hun rol van evacué of hulpverlener zo geweldig enthousiast hebben opgepakt.
 
Door de enorme media aandacht hebben ook veel mensen de crisisoefening Waterwolf kunnen meebeleven.  Bijvoorbeeld via de live-uitzending van Omroep PIM, via het liveblog van de gemeentelijke website, de kranten en zelfs tot op het Deltacongres in Apeldoorn. Ik ben supertrots op de geweldige samenwerking die tot stand is gekomen.
 
Zelfredzaamheid en samenredzaamheid heeft op Marken een nieuw gezicht gekregen.
Ik wil een ieder die op wat voor manier dan ook heeft bijgedragen aan de crisisoefening Waterwolf een groot compliment geven en heel hartelijk bedanken.
 
Met vriendelijke groet,
 
Luzette Wagenaar-Kroon, Burgemeester gemeente Waterland
 

Bron: Luzette Wagenaar-Kroon, zaterdag 5 november 2016

naar Marker Nieuws indexpagina