naar Marker Nieuws indexpagina
Waarschuwingsborden vogelgriep in omgeving Marken
 
De gemeente Waterland zet waarschuwingsborden neer in de omgeving van Marken. In Waterland zijn dode wilde watervogels ontdekt die vermoedelijk zijn besmet met het vogelgriepvirus H5N8. Door het plaatsen van de borden wil de gemeente voorkomen dat mensen of honden het water in gaan en het virus verspreiden.
 
Of de vogels inderdaad zijn besmet staat nog niet vast, maar Waterland wil het zekere voor het onzekere nemen en voorkomen dat de vogelgriep wordt verspreid. Vanmiddag worden de vogels opgeruimd door de gemeente en het hoogheemraadschap.
 
Pluimveehouders en wandelaars wordt gevraagd geen dode vogels aan te raken, maar de gemeente te waarschuwen. Er zijn geen aanwijzingen dat mensen besmet kunnen raken, maar dat kan volgens staatssecretaris Van Dam niet worden uitgesloten.
 
Gisteren werden in Monnickendam dode vogels aangetroffen. Volgens het Ministerie van Economische Zaken gaat het om "een tiental dode wilde watervogels, waarvan een aantal is onderzocht". De dieren zijn besmet met het vogelgriepvirus, vermoedelijk de H5N8-variant.
 
Het Central Veterinary Institute van de Universiteit Wageningen stelt vast dat er in Nederland vogels zijn met vogelgriep. Het onderzoekscentrum probeert nog vast te stellen of het gaat om een milde of zeer besmettelijke variant van het virus.
 
Staatssecretaris van Dam heeft pluimveebedrijven opgeroepen extra hygiŽnemaatregelen te nemen. In het NOS Radio 1 Journaal zei hij vanmorgen dat nog niet bekend was hoelang de maatregelen nodig zijn. Ook is er een ophok- en afschermplicht ingesteld. Ook in BelgiŽ moeten pluimveebedrijven hun vogels binnenhouden. 
 
De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) is blij met de maatregelen. Voorzitter Hennie de Haan zegt dat pluimveebedrijven de maatregelen zullen naleven om een grote uitbraak van het virus te voorkomen.
 

Bron: NOS, donderdag 10 november 2016

naar Marker Nieuws indexpagina