naar Marker Nieuws indexpagina
Vogelgriep: per direct ophokplicht in het hele land
 
Voor heel Nederland is een ophok- en afschermplicht ingesteld voor bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees en eieren. Het is een voorzorgsmaatregel omdat er in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland bij wilde vogels hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8 is gevonden.
 
In Waterland zijn dode wilde watervogels ontdekt die vermoedelijk H5N8-griep hebben. Het waren futen en kuifeenden die zijn gevonden in de buurt van Monnickendam. Die dieren worden nu verder onderzocht.
 
Meld kadavers bij de gemeente
Het belangrijkste doel van de ophokplicht is te voorkomen dat het virus vanuit de natuur in bedrijfsgebouwen en legbatterijen terechtkomt. Pluimveehouders en bijvoorbeeld wandelaars in de natuur wordt sterk afgeraden om dode watervogels aan te raken. Er zijn geen aanwijzingen dat mensen met de H5N8-vogelgriep besmet kunnen raken, maar dat kan niet helemaal worden uitgesloten, schrijft Staatssecretaris Van Dam aan de Kamer. Laat de dode vogels dus liggen maar meldt uw vondst bij de gemeente.
 
Op dit moment verzamelen wij concrete informatie. Houdt u onze Vogelgriep paginaTwitter en Facebookpagina in de gaten.
 
Extra maatregelen
Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft pluimveebedrijven dringend opgeroepen extra hygiënemaatregelen te nemen. Zo moet het aantal bezoekers aan bedrijven tot een minimum worden beperkt, schrijft hij aan de Tweede Kamer. 

Pluimveebedrijven in Nederland moeten de NVWA waarschuwen als ze symptomen van de ziekte zien. Als er meerdere wilde watervogels dood op één plek worden gevonden, kan dat een aanwijzing zijn voor vogelgriep.
In 2014 was er in Nederland een uitbraak van vogelgriep, die voor kippen extreem gevaarlijk is. Circa 30 procent van de besmette kippen gaat eraan dood. 

Staatssecretaris Van Dam heeft het Erasmus Medisch Centrum gevraagd om dit najaar specifieke soorten wilde watervogels actief te volgen. Dat kan volgens hem extra informatie opleveren over de verspreiding van het H5N8-virus in Nederland. Hongarije kwam op 27 oktober met een melding, Polen op 7 november, Duitsland op 8 november en Oostenrijk vandaag. In Hongarije werd op 3 november een besmetting met H5N8 vastgesteld bij een kalkoenenbedrijf.
 
Effectief
De Nederlandse Vakbond Pluimvee is tevreden over de maatregelen die de staatssecretaris heeft afgekondigd. De bond heeft er vertrouwen in dat de ophokplicht effectief is en verwacht dat alle pluimveebedrijven de waarschuwingen serieus nemen en er alles aan zullen doen om verspreiding van het virus tegen te gaan. 

De secretaris van de bond zegt dat de hygiënemaatregelen weer helemaal in acht worden genomen. "De alertheid was de laatste tijd weer wat verslapt", zegt secretaris Jan Brok. De bond wist al een paar dagen dat het vogelgriepvirus zich vanuit Oost-Europa begon te verspreiden, ook deze kant op.
  
 

Bron: Gemeente Waterland, donderdag 10 november 2016

naar Marker Nieuws indexpagina