naar Marker Nieuws indexpagina
Marken Express wil volgend jaar rondvaarten tussen Amsterdam en Marken
 
Dagje uit naar Marken of Volendam? Als het aan directeur Robert van Duuren van de Volendam Marken Express ligt, doe je dat vanaf volgend jaar niet meer met de touringbus of tandem, maar met de boot.
 
Hij wil dat zijn rederij, die nu dagelijks duizenden toeristen tussen Volendam en schiereiland Marken vervoert, dagelijks meerdere vaarten van Amsterdam naar Marken gaat maken. En boot per uur, als het even kan.

"De gemeente Waterland heeft mij gevraagd om extra toeristen te trekken; in Amsterdam willen ze juist van hun toeristen af," zegt Van Duuren. "Een plus een is twee." 

Tolhuistuin
Passagiers zouden in Amsterdam-Noord nabij de Tolhuistuin op de boot stappen. Vanuit daar kan de boot via de binnenwateren in anderhalf uur naar Marken varen. Vanaf daar kun je door naar Volendam. "In plaats van de touringcars, die Amsterdam uit het centrum weg wil hebben, worden toeristen zo via de rustige wateren uit de stad vervoerd," zegt Van Duuren.

Het plan lijkt bij de gemeente in goede aarde te vallen, maar er wordt voorzichtig gereageerd. "Zoals het er nu uitziet past het initiatief binnen 
onze nieuwe visie. Is dat ook echt het geval, dan zien we de rederij graag komen," zegt de woordvoerder van wethouder Ollongren (Toerisme). 

Subsidie
Het is nog wachten op een subsidieregeling van de provincie Noord-Holland. Maar dat dit project veel kans maakt is volgens Van Duuren wel duidelijk. In 2017 wordt bekendgemaakt of die subsidie aan het bootbedrijf wordt toegekend. 

Overigens zijn de boten volgens van Duuren niet alleen bedoeld voor buitenlandse toeristen. "Mensen vergeten vaak dat 50 procent van de bezoekers in Volendam en Marken Nederlander is," zegt Van Duuren. "De boot is ook voor Nederlanders een recept voor een heerlijk dagje uit."
 

Bron: AD, vrijdag 11 november 2016

naar Marker Nieuws indexpagina