naar Marker Nieuws indexpagina
Onnodige nederlaag Oranjevrouwen in BelgiŽ : 3-2
Oranjevrouwen verliezen voor het eerst in zestien jaar van BelgiŽ
Vreugde bij Oranje na de openingstreffer, een eigen doelpunt van de Belgische Janice Cayman.
 
Precies acht maanden - op de dag af - scheiden de Nederlandse en Belgische vrouwen van hun onderlinge confrontatie op het Europees kampioenschap. De oefeninterland in Leuven toonde donderdag aan dat Oranje de zuiderburen meer dan serieus dient te nemen. Voor het eerst in zestien jaar ging Oranje onderuit tegen BelgiŽ (3-2) en dat deed pijn.
 
Wie de eerste 45 minuten in Leuven aanschouwde, kon nauwelijks bevatten dat de uitzinnige thuisploeg na afloop een triomfantelijk rondje langs de ruim 2.000 fans zou gaan maken. Zo goed als Oranje voor rust voor de dag kwam, zo slordig en chaotisch zag bondscoach Arjan van der Laan zijn formatie in het tweede deel acteren. Toen de druk enigszins toenam en de Belgische vrouwen feller van zich afbeten. Het zal de keuzeheer minimaal aan het denken zetten.
 
Paar stappen voor
Oranje liep in het verleden altijd een paar stappen voor op de Belgische vrouwen. BarriŤres werden geslecht, kwalificaties voor EK's en WK's afgedwongen, internationals vertrokken naar buitenlandse topclubs, stadions liepen vol, interlands waren live op tv. En van BelgiŽ werd altijd gewonnen, of op z'n minst gelijkgespeeld.
 
De ontwikkelingsfases die Nederland al achter de rug heeft, vinden nu volop plaats in Brussel, Antwerpen en Luik. Ook de Belgische internationals vliegen uit naar betere competities, verhogen hun niveau en zijn komende zomer voor het eerst van de partij op een internationaal titeltoernooi: UEFA Women's EURO 2017 in Nederland.
 
Heer en meester
Puur voetballend voert Nederland nog altijd de boventoon, maar het gat tussen beide buurlanden wordt alsmaar kleiner. Al was dat woensdag in eerste instantie niet merkbaar. In Leuven was Oranje - niet eens spelend in de sterkste opstelling - voor rust heer en meester. Dat er na 45 minuten toch 1-1 op het bord stond, had de ploeg geheel aan zichzelf te wijten. Met zeer verzorgd positiespel, waarbij elke millimeter van het veld optimaal werd benut, zocht ťn vond Oranje een weg naar het Belgische doel.
 
Oranje viel naar hartenlust aan en met name het middenveld kende een heerlijke avond. Met Tessel Middag als zuivere passer, Renťe Slegers als verbindingskapitein en DaniŽlle van de Donk als gifkikker tussen de linies. Het leverde tal van mogelijkheden op. De ene keer een echte kans, de andere keer ontbrak net de laatste pass. Een tegendraadse kopbal van Ellen Jansen, een vrije kopkans voor Merel van Dongen, en opnieuw Jansen die een teen tekort kwam.
 
Ondanks die grote kansen, braken de Belgen de ban voor Oranje. Precies halverwege de eerste helft werd bij een indraaiende corner de druk voor Janice Cayman te groot. Met Mandy van den Berg in haar nek werkte de Vlaamse de bal ongelukkig in haar eigen doel: 1-0. Op slag van rust viel de onverdiende gelijkmaker, uit een counter die de Oranjedefensie deed duizelen. Van Dongen en Van den Berg werden voorbijgesneld, waarna Kika van Es zich in haar rug liet verrassen door snelheidsduivel Davina Philtjens, in clubverband uitkomend voor Ajax.
 
Slordige tweede helft
In de tweede helft toonde Oranje een ander gezicht. De snelheid, accuratesse en overtuiging was uit het spel verdwenen. Bondscoach Van der Laan bracht direct na rust drie wissels, halverwege nog twee. Nederland kwam na drie minuten via een schot van Tessel Middag nog wel op voorsprong, maar had dat vooral aan de blunderende keeper Justien Odeurs te danken. Daarna werd het alsmaar slordiger, aan beide kanten. BelgiŽ legde weliswaar meer lef en druk in het spel, maar voetballend bleef het magertjes wat de Red Flames te bieden had.
 
Het was prijzenswaardig dat Oranje bleef zoeken naar meer doelpunten. Die vielen echter aan de andere kant, hoewel doellijntechnologie wellicht anders had kunnen doen besluiten. Op advies van de assistent-scheidsrechter wees de Duitse toparbiter Bibiane Steinhaus in de 69e minuut naar de middenlijn, maar het was zeer de vraag of het schot van Cayman daadwerkelijk de doellijn was gepasseerd. Keeper Sari van Veenendaal protesteerde hevig, en ook TV-beelden gaven geen eenduidig antwoord.
 
Buitenkansje
Bij de winnende treffer van BelgiŽ in de slotfase bleven discussies - terecht - uit. Terwijl Jansen en Jill Roord daarvoor nog Oranje naar de overwinning hadden kunnen schieten, ging invaller Kelly Zeeman in de laatste minuut van de reguliere speeltijd opzichtig in de fout door Tessa Wullaert in het strafschopgebied te haken. Routinier Aline Zeler schoot het buitenkansje vanaf elf meter feilloos raak: 3-2.
 
De dertigste Derby der Lage Landen in het vrouwenvoetbal eindigde daardoor in een deceptie. BelgiŽ zegevierde pas voor de vijfde keer in de geschiedenis, en voor het eerst in zestien jaar. Een bittere tegenvaller voor Oranje, maar wel eentje die net op tijd komt en als een waarschuwing kan gelden met het oog op het EK. Op 24 juli, in de derde EK-groepswedstrijd in Tilburg, wacht een uitgelezen kans op revanche.
 
Dinsdag in Tilburg
Dinsdag 29 november komen de OranjeLeeuwinnen opnieuw in actie. Het Koning Willem II Stadion in Tilburg is dan het decor voor de oefeninterland tegen Engeland. De  aftrap is om 19.00 uur.
 
Statistieken:
 
Wedstrijd
BelgiŽ - Nederland 3-2 (1-1)
 
Scoreverloop
23. Janice Cayman (e.d.) 0-1; 43. Davina Philtjens 1-1; 48. Tessel Middag 1-2; 69. Janice Cayman; 90. Aline Zeler (pen) 3-2.
 
Geel 
DaniŽlle van de Donk, Kelly Zeeman (Nederland).
 
Opstelling Nederland
Van Veenendaal, Van Es (84. Van Lunteren), Van der Gragt (46. Zeeman), Van den Berg, Van Dongen, Middag, Slegers (46. Spitse), Van de Donk (46. Roord), Van de Sanden (66. Kuipers), Jansen, Beerensteyn (66. Martens).
 

Bron: KNVB media, vrijdag 25 november 2016

naar Marker Nieuws indexpagina