naar Marker Nieuws indexpagina
Nieuw jeugdboek Ineke Kraijo over watersnoodramp Marken
 
Het nieuwe jeugdboek van schrijfster Ineke Kraijo speelt zich 100 jaar geleden af, op Marken en de Zuiderzee. In 1916 kwam een groot gebied rond de Zuiderzee onder water te staan na hevige stormen en slagregens. Vechten tegen de golven vertelt het verhaal van de 12-jarige Dirk, die in de nacht van 13 op 14 januari door de storm wordt verrast. Het boek wordt op 13 januari 2016 op basisschool de Rietlanden (op Marken) gepresenteerd.

Boekpresentatie op CBS de Rietlanden
De boekpresentatie begint om 11.45 uur, in het bijzijn van de kinderen van de school, ouders, leerkrachten en alle andere belangstellenden. Voorafgaand aan de presentatie zal Ineke Kraijo vragen beantwoorden over het boek. Bij de presentatie zal de schrijfster worden geÔnterviewd, en vindt de officiŽle overhandiging van het eerste exemplaar plaats. Ook zal er een quiz zijn voor de kinderen (met prijs!).  Vanaf 12.30 uur kan het nieuwe boek gekocht worden.
 
Ineke Kraijo is schrijfster van kinderboeken en historische romans. Vechten tegen de golven, Kraijoís 12e boek, vertelt hoe Dirk en zijn familie door het noodweer worden getroffen, en de ramp ternauwernood overleven. Het boek houdt de lezers van 2016 ook een spiegel voor: Dirk wil graag doorleren en dokter worden, maar hij moet werken om voor inkomen te zorgen. Daarom wordt hij visser op de Zuiderzee, net als zijn vader en opa. Het boek verschijnt bij Columbus (onderdeel van Royal Jongbloed in Heerenveen). Bij het boek  verschijnt ook een klein lespakket, vanaf half januari gratis te downloaden via www.royaljongbloed.nl/vechtentegendegolven.

De ramp in Noord-Holland
In de nacht van 13 op 14 januari 2016 is het 100 jaar geleden dat hevige stormen en langdurige regenbuien het Zuiderzeegebied teisterden. Het water spoelde over de Zuiderzeedijk heen en Marken overstroomde. In Noord-Holland kwamen heel Waterland, de oostkant van de Zaanstreek en bijna de complete Anna Paulownapolder onder water te staan. Zestien inwoners van Marken overleefden het niet. In totaal kwamen negentien mensen om het leven. Naar aanleiding van de ramp werd in 1927 begonnen met de aanleg van de Afsluitdijk om herhaling te voorkomen.

Activiteiten
Naar aanleiding van de herdenking van de ramp en de publicatie van Vechten tegen de golven vinden verschillende activiteiten plaats, met name in plaatsen rond het IJsselmeer.
 

Bron: Aukelien Wierenga, donderdag 7 januari 2016

naar Marker Nieuws indexpagina