naar Marker Nieuws indexpagina
Deltacommissaris en RWS gaan aan de slag met zorgen werkgroep dijkversterking
deltacommissaris Wim Kuijken en burgemeester Luzette Wagenaar-Kroon nabij Rozewerf
 
In ons rondschrijven van november 2015 is aangegeven dat de werkgroep dijkversterking van de Eilandraad het overleg met Rijkswaterstaat heeft opgeschort in verband met het steeds verder naar beneden bijstellen van ontwerpnormen. In datzelfde bericht stond aangegeven dat hierover op 14 december 2015 op het hoogste niveau een overleg zou plaats vinden met het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat en gemeente Waterland. Bij dat overleg waren, naast een delegatie van de werkgroep dijkversterking van de Eilandraad, onder andere deltacommissaris Wim Kuijken en burgemeester Luzette Wagenaar-Kroon aanwezig.
 
Resultaat van het overleg is dat de open samenwerking tussen de Eilandraad en Rijkswaterstaat wordt voortgezet waarbij de Eilandraad positief kritisch op het proces en het ontwerp blijft. Het gaat de Eilandraad immers om een toekomstbestendige dijk die recht doet aan de situatie op Marken. Het eindresultaat is dus het belangrijkste waarbij nog meer vertraging gezien de slechte huidige dijk niet in het belang van Marken is. Afgesproken is dat Rijkswaterstaat een aantal nader door de Eilandraad te formuleren vragen concreet en schriftelijk beantwoordt zodat vooraf helder is met welke uitgangspunten wordt gerekend en waarom. Tijdens het overleg op 14 december zijn namens Marken de volgende wensen c.q. eisen ingebracht:
 
 Een toekomstbestendige dijk die recht doet aan de situatie op Marken waarbij:
  • helder is hoe er met de zettingsproblematiek wordt omgegaan
  • helder is hoe evacuatie is georganiseerd bij verschillende scenario’s
  • de kans om te overlijden ten gevolge van een ramp niet groter is dan de wettelijke eis van 1 op 100.000
  • waterveiligheid uiteindelijk boven natuurwetgeving zoals de flora- en faunawet gaat
  • helder is wat het Hoogheemraadschap als toekomstige beherende partij garandeert bij de verschillende planperiodes
  • sober en doelmatig inzetten van geld geen afbreuk doet aan waterveiligheid voor zowel de korte als de lange termijn
  • wij dus gezamenlijk goede keuzes voor de toekomst maken
Komend half jaar gaat Rijkswaterstaat samen met de Eilandraad en vele andere betrokken partijen hard aan de slag zodat minister Melanie Schultz – van Haegen uiterlijk 1 juli 2016 een keuze kan maken welk ontwerp nader wordt uitgewerkt. Dit kan per kade verschillen waarbij een onderscheid wordt gemaakt in de Zuidkade (Kruis – Vuurtoren), Noordkade (Vuurtoren – Bukdijk), Westkade (Bukdijk – Kruis excl. de haven) en de Haven. Voorafgaand aan bestuurlijke behandeling van de uiteindelijke adviezen aan de minister zal er in april 2016 wederom een overleg op het hoogste niveau plaats vinden met de Eilandraad. De Eilandraad is tevreden met de gedane toezeggingen en houdt u uiteraard op de hoogte van de voortgang. 
 
Eerder gepubliceerd op donderdag 24 december 2015

Bron: Stichting Eilandraad Marken, vrijdag 8 januari 2016

naar Marker Nieuws indexpagina