naar Marker Nieuws indexpagina   /   naar Fotoboek
Marker Waterwolf in de brand gestoken
door burgemeester Luzette Wagenaar-Kroon en dijkgraaf Luc Kohsiek
 
Woensdagmiddag werd door burgemeester Luzette Wagenaar-Kroon en dijkgraaf Luc Kohsiek de Marker Waterwolf in de brand gestoken nabij de haven van Marken. Onder toezicht van Brandweer Marken en alle schoolkinderen van de Rietlandenschool.
 
Onder de muzikale klanken van de Christelijke muziekvereniging ‘Juliana’ werden de schoolkinderen van de Protestants Christelijke Basisschool ‘De Rietlanden’ vanaf het schoolplein naar de haven van Marken begeleid.
 
Nadat de kinderen keurig stonden opgesteld achter de klaar staande hekken konden de burgemeester en de dijkgraaf de Waterwolf in de brand steken. “De waterwolf is verslagen”. Honderden kinderen hebben woensdagmiddag definitief afgerekend met het allesvernietigende monster, dat precies een eeuw geleden verwoestend huishield in het gebied rond de toenmalige Zuiderzee. “In de brand met dat beest”. Eén keer was niet genoeg: op achttien plaatsen langs de kust ging de wolf in vlammen op, te beginnen op Marken.
 
De verbranding van de waterwolven, die symbool staan voor de kracht van het water, was de start van de officiële herdenking van de ‘Waterlandse Vloed’ van 1916. Onder begeleiding van kunstenaar Rob Cerneüs junior uit Warder hebben de afgelopen maanden zo’n driehonderd schoolkinderen keihard gewerkt om van allerlei materialen metershoge sculpturen te maken van het mythische beest. Bij de rituele verbranding woensdagavond stonden al die kinderen ook symbool en wel voor brullende 'landleeuwen'.
 
Een paar minuten later brandden de wolven overal langs de kust tussen Uitdam en Schardam.
Voor sommige kinderen was het even slikken om te zien hoe het werk van maanden binnen een kwartiertje totaal was opgebrand. Maar uiteindelijk waren ze het allemaal eens met Wil Spanjer van de organiserende stichting ’Een Dijk van een Kust’: ,,We willen niet dat de waterwolven aan onze dijken knabbelen en ons land opeten.’’
 
Na de verbranding zong de Landsmeerse troubadour Joost van der Wal een lied. Hij bezong hoe de regio inmiddels alweer honderd jaar stand houdt ’met het water aan de lippen en het vuur aan de schenen’. Vervolgens ging de muziekvereniging en de schoolkinderen terug naar de basisschool aan de Buurterstraat.  
 
 
burgemeester Luzette Wagenaar-Kroon
 
  dijkgraaf Luc Kohsiek  
 
Joost van der Wal
Joost van der Wal

Bron: PepProductions, woensdag 13 januari 2016

 

Bron: Thijs Spijker, woensdag 13 januari 2016

naar Marker Nieuws indexpagina   /   naar Fotoboek