naar Marker Nieuws indexpagina
De charme van Waterland op nationale televisie
 
In de week van maandag 8 t/m vrijdag 12 februari portretteert het dagelijks televisieprogramma ‘Geloof en een Hoop Liefde’ van de EO de gemeente Waterland.
 
Presentatoren Herman Wegter, Kefah Allush, Hella van der Wijst en Mirjam Bouwman gaan voor ‘Geloof en een Hoop Liefde’ op zoek naar authentieke dorpsverhalen, karakteristieke stadsgezichten en de rol van het christelijk geloof in Monnickendam, Marken, Broek in Waterland en omgeving. Kijk van maandag 8 februari t/m vrijdag 12 februari a.s. naar ‘Geloof en een Hoop Liefde’ in Waterland om 18.10 uur bij NPO 2.
 
Persoonlijk, onbevangen en herkenbaar: in ‘Geloof en een Hoop Liefde’ staat het geloof van de gewone Nederlander centraal. In het dagelijkse EO-programma gaan presentatoren Hella, Kefah, Mirjam en Herman op pad met bekende en onbekende dorpsbewoners die hen wegwijs maken in de lokale dorpsgewoonten en -gebruiken. De persoonlijke ontmoetingen leveren innemende, inspirerende en ontroerende verhalen op.
 
De Monnick, vis en de mooiste panelen
Zoals de plaatsnaam doet vermoeden, is Monnickendam vernoemd naar een dam die er door de noeste arbeid van monniken is gekomen. Herman gaat op pad met stadsgids Marten Horjus, die hem meeneemt naar deze dam. Ook proeft hij het speciale bier van Monnickendam: De Monnick. Waterland heeft alles met water te maken en het schiereiland Marken nog het meest. Op 13 januari 2016, precies 100 jaar geleden, werd Marken getroffen door een overstroming. Mirjam gaat in gesprek met 'Trijn van de Toren', de dochter van de voormalige vuurtorenwachter. In Broek in Waterland vergaapt Hella zich aan de mooiste panelen met schilderingen uit de Gouden Eeuw. Het werd het mooiste dorp van Holland genoemd en groeide uit tot het symbool van de Hollandse identiteit. Broek in Waterland is het thuisland van Aart Staartjes. Aart woonde met zijn gezin in Amsterdam, maar na een moeilijke tijd is hij teruggekeerd naar Broek in Waterland om weer rust te krijgen. Kefah gaat samen met Aart op pad en praat over de moeilijke periodes in zijn leven.
 
De gewone dingen
Het inmiddels vertrouwde NPO2-programma neemt de kijker iedere werkdag mee in haar zoektocht naar oprechte verhalen, unieke tradities en bijzondere mensen. In ‘Geloof en een Hoop Liefde’ zijn de kleine dingen groot: de presentatoren verbazen zich samen met de dorps- of stadsbewoners over de gewone dingen van het leven.
 
Thuis op 5
Ook in het dagelijkse radioprogramma ‘Thuis op 5’ staat Waterland deze week centraal. Presentatoren Henk van Steeg en Petra de Joode gaan op zoek naar smakelijke geschiedenisverhalen, stadse zaken, slimme luisteraars en brengen natuurlijk hoopvolle muziek! Iedere werkdag van 22.00 tot 00.00 uur op NPO Radio 5. 
Kijk voor meer informatie: www.eo.nl/geloofeneenhoopliefd
 
zie ook artikel 8958

Bron: EO, vrijdag 22 januari 2016

naar Marker Nieuws indexpagina