naar Marker Nieuws indexpagina
Leerlingen van de Rietlandenschool op Marken Evacueren naar Zolder
Educatieve les om zelfredzaamheid bij een overstroming te vergroten
 
Wie tussen 15 en 23 februari 2015 in de Protestants Christelijke Basschool 'De Rietlanden' op Marken is geweest, heeft ‘m vast en zeker gezien: de levensgrote zolder met “ronddrijvend” puin. In het kader van het herdenkingsjaar 2016, was de aula van De Rietlanden een week lang omgetoverd tot het decor van een overstroming.
 
1,50 meter onder water
Voordat de leerlingen zelf konden ervaren hoe het is om tijdens een overstroming op zolder te kamperen, kregen ze eerst een introductie van Nicolien de Boer, gastdocent Waterveiligheid bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Nicolien liet de leerlingen aan de hand van de app ‘Overstroomik.nl' zien dat de Rietlanden bij een overstroming zo'n 1.50 meter onder water zou komen te staan. De leerlingen waren onder de indruk  "Dan is het water hoger dan ons en moeten we zwemmen, cool." Mandy Fan van de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland: "Je merkt dat deze kinderen al veel weten over water en overstromingen, zo wisten de meesten wel dat je vanwege het hoge water niet meer met je auto kunt wegvluchten, maar je juist verticaal, ofwel naar de zolder moet evacueren."
 
Geen mobieltje maar drinkwater
Dan klinkt het startsein voor het evacuatiespel . ‘Als je ouders hebben besloten om thuis te blijven kan het zijn dat je langere tijd op jullie eigen zolder moet wonen. Maar wat heb je in dat geval allemaal nodig?’ Met deze vraag worden de kinderen uitgedaagd om het beste noodpakket samen te stellen aan de hand van allerlei items die op de tafel bij de zolder zijn uitgestald. Een mobieltje, dekens, speelgoed, water, een gasbrander zijn enkele van de 20 items waaruit ze kunnen kiezen. Driftig beginnen de kinderen spulletjes bij elkaar te zoeken; een transistorradio, een zaklamp, een warme trui en nog veel meer. Opvallend is dat deze leerlingen sporadisch kiezen voor een mobiele telefoon, terwijl dit bij andere scholen vaak een van de toppers is. Bij een overstroming heb je al snel geen elektriciteit, kraanwater en gas meer. Ook internet en je telefoon doen het niet’, legt Nicolien uit als de gekozen items gezamenlijk worden besproken. Muus (8 jaar) een van de winnaars van het spel beaamt dit:: “Je hebt niets meer aan een telefoon. Je hebt geen stroom meer.” Jorrit (13 jaar) reageert op een klasgenoot die zegt dat je op een telefoon spelletjes kunt spelen “Gaat het nou om dat het leuk is of gaat het om veiligheid?” De discussies gaan op een leuke en leerzame manier verder. Ondertussen volgen ook de tips: Wie het item  'Water  'heeft gekozen verdient 10 punten, de maximale score, want dat is echt het allerbelangrijkste item. Kick zegt  (9 jaar): “Ik wist nog niet dat het zo belangrijk was om water mee te nemen”. Nicolien vult hem aan "En als je een bad hebt, laat hem dan meteen vollopen. Dan heb je alvast een voorraadje drinkwater, want bij een ramp zit je toch al gauw 3 dagen op zolder.
Wilt u ook weten hoe hoog het water bij u thuis komt en tips over hoe u zich kunt voorbereiden op een eventuele ramp? Ga dan naa*r veiligschoonvoldoende.nl
 
Winnaars van het evacuatiespel basisschool de Rietlanden, Marken
Groep 4: Feline 26 punten, 7 jaar
 
Met maximale score van 28
Groep 5: Rinske 8 jaar; Muus 8 jaar
Groep 7: Tom 10 jaar; Matts 10 jaar
Groep 8: Dimitri 12 jaar; Jesse 11 jaar; Dave 12 jaar; Naomi 12 jaar; Julian 11 jaar
 

Bron: Nina Lambalk, dinsdag 23 februari 2016

naar Marker Nieuws indexpagina