naar Marker Nieuws indexpagina
Vanavond lezing door Jan Schild over de Watersnood in Waterland
De lezing vindt plaats in het Hervormd Weeshuis, Weezenland 16 in Monnickendam
 
Vereniging Oud Monnickendam organiseert op woensdag 24 februari 2016 een lezing van Jan Schild over de watersnoodramp 1916 in Monnickendam.
 
De lezing is samen met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier georganiseerd. Jan Schild, de historicus uit Marken, en waterschapshistoricus Diederik Aten verzorgen de lezing. Het wordt een avond genieten van interessante historie geïllustreerd met tientallen foto’s van toen en kaarten. De lezing vindt plaats in het Hervormd Weeshuis, Weezenland 16 in Monnickendam.
 
In de nacht van 13 op 14 januari 2016 braken de dijken rond de toenmalige Zuiderzee. Huizen spoelden weg, veel vee verdronk. Er vielen in Waterland 17 doden, waarvan 16 op het toenmalige eiland Marken. De ramp had veel impact. Jan Schild staat stil bij de dramatische gebeurtenissen op Marken in de stormnacht en de nasleep van deze catastrofe op het eiland. De niet voor zijn taak berekende burgemeester De Groot speelde hierin een weinig geslaagde hoofdrol.
 
Diederik Aten richt zich op Waterland. Hij zal ingaan op de oorzaken van de overstroming, de organisatie van de hulpverlening, hoe het zat met de schuldvraag. Zelfs minister van Waterstaat Cornelis Lely kreeg kritiek te verduren. En wat is er gedaan om herhaling te voorkomen?
 
Campagne
Deze lezing is onderdeel van een campagne van het hoogheemraadschap die tot doel heeft het hoogwaterbewustzijn te vergroten. De kans dat er een dijk doorbreekt in Noord-Holland is klein, maar de gevolgen zijn extreem groot. Daarom is het goed om er eens over na te denken en te weten hoe je je kunt voorbereiden. Meer informatie over deze campagne is te vinden op veiligschoonvoldoende.nl.
 
Voor de Vereniging Oud Monnickendam is deze lezing een onderdeel van de activiteiten die de vereniging samen met de stadsgidsen en het Waterlandsmuseum De Speeltoren organiseert over de watersnoodramp van 1916. Meer informatie is te vinden op: oudmonnickendam.nl en op de websites van de stadsgidsen Monnickendam en Waterlandsmuseum De Speeltoren.
 
Meer informatie
Belangstellenden zijn van harte welkom om te komen luisteren naar deze historische lezing.
Aanvang 20.00 uur. De toegang is gratis.
 

Bron: Vereniging Oud Monnickendam, woensdag 24 februari 2016

naar Marker Nieuws indexpagina