naar Marker Nieuws indexpagina
Meer duurzame energie in Waterland
 
'Een beter milieu begint bij jezelf', Ken je die reclamespot nog? Deze voorlichtingscampagne moest begin jaren negentig draagvlak creëren voor verregaande milieumaatregelen. Nu, 25 jaar later, is de noodzaak voor die maatregelen dagelijkse praktijk geworden. Warme winters, gesmolten gletsjers en grote weersveranderingen zijn nu vast item van het 8 uur journaal. Klimaatverandering is niet meer te ontkennen. Zelfs niet voor de grootste sceptici. Verandering hoe wij met het klimaat en natuurlijke bronnen omgaan is nog steeds nodig.
 
25 jaar later moeten wij ons wederom de vraag stellen: hoe kunnen wij bijdragen aan een beter milieu? Een beter milieu begint lokaal. Jaren geleden zette onze gemeente al een eerste stap met de bouw van drie windmolens bij de Nes. Nu is een initiatief begonnen om onze gemeente volledig te kunnen voorzien van groene energie. Dit lukt met een uitbreiding naar vijf molens van deze tijd. De afhankelijkheid van fossiele brandstoffen kunnen wij hiermee stoppen bij onze gemeentegrens.
 
De wens naar meer duurzame energie ligt in de handen van provincie Noord Holland. Aan haar is de vraag gesteld een plan te trekken over windenergie. In plaatst van een goede afweging en een zoektocht naar steun bij inwoners, werden plekken aangewezen waar de slagingskans laag was door duidelijke protest, zoals in onze Purmer het geval was. Waterland kent al een plek waar al tientalen jaren windmolens staan; waar iedereen aan gewend zijn en er geen last wordt ondervonden, omdat ze staan in een buiten gebied zonder omwonenden.
 
Wij vragen dan ook aan de Provincie: geef ruimte voor lokale initiatieven die gedragen worden door haar inwoners. Maak meer windmolens bij de Nes mogelijk. Geef Waterland een kans om volledig groen te worden.
 
Ferdinand Knaack, fractievoorzitter SP Waterland, Monnickendam 
Marga Koster, raadslid SP Waterland, Monnickendam 
Frans Fontaine, voorzitter Waterlands museum De Speeltoren, Monnickendam 
Herman Frehe, Monnickendam 
Irma Mul, Broek in Waterland
 

Bron: SP Waterland, dinsdag 1 maart 2016

naar Marker Nieuws indexpagina