naar Marker Nieuws indexpagina
Oranjeleeuwinnen grijpen naast Rio na 1-1 tegen Zweden
Kelly Zeeman (derde van links) met Zwedens doelpuntenmaakster Olivia Schough

De Nederlandse voetbalsters kunnen hun vakantie gaan boeken. De vrouwen van bondscoach Arjan van der Laan slaagden er niet in zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Zweden hield Oranje op 1-1, waardoor die ploeg er met het ticket vandoor ging.

Nederland startte nog wel bijzonder voortvarend. Al na vijf minuten schoot Vivianne Miedema de 1-0 binnen, op aangeven van Manon Melis. Daarna kregen de Oranjeleeuwinnen verscheidene kansen de marge te vergroten, maar halverwege stond het plotseling gelijk.
Kelly Zeeman wilde kaatsen op doelvrouw Sari van Veenendaal, maar raakte de bal totaal verkeerd. Olivia Schough onderschepte en maakte geen fout: 1-1.
Eén doelpunt was genoeg voor Oranje om het olympische ticket op te eisen, omdat Noorwegen enkele kilometers verderop in het stadion van Excelsior niet wist te winnen. De Nederlandse voetbalsters waren ook sterker dan Zweden, maar maakten voorin vaak verkeerde keuzes. De noodzakelijke 2-1 bleef daarom uit, ook omdat Spitse de lat raakte en Miedema in de zenuwslopende slotfase een open kans over knalde.

De opstelling
Sari van Veenendaal, Mandy van den Berg, Kelly Zeeman (Danique Kerkdijk, 46e), Dominique Janssen (Tessel Middag, 86e), Desiree van Lunteren, Anouk Dekker, Danielle van de Donk, Sherida Spitse, Shanice van de Sanden, Vivianne Miedema, Manon Melis (Renée Slegers, 68e)

Nederland – Zweden 1-1
Viviane Miedema 1-0 (5e) 1-1 in de laatste minuut van de 1e helft (Olivia Schough) na een grote blunder van Kelly Zeeman.

Zwitserland – Noorwegen 2-1
Graham Hansen 0-1 (11e) Gelijkmaker in de 31e minuut door Sandrine Mauron, de 2-1 voor Zwitserland in de blessuretijd.

Bron: Vrouwenvoetbalnieuws, woensdag 9 maart 2016