naar Marker Nieuws indexpagina
Cabareteske bijdrage Ludo Timmerman tijdens raadsvergadering
donderdag 10 maart 2016
 
De gemeenteraadsleden van Waterland kregen deze week een paar wilde ideeën voorgeschoteld door Ludo Timmerman, inwoner van Marken, die zich al geruime tijd afvraagt waarom de Bukdijk er schijnbaar nutteloos bij ligt. Al sinds 1941, toen werd begonnen met de aanleg van de Markerwaard, die er uiteindelijk nooit kwam.
 
   
 
Inspreektekst Bukdijk d.d. 10 maart 2016  Ludo R. Timmerman
Goedenavond Dames en Heren. Fijn dat ik van mijn recht gebruik mag maken om in te spreken.
 
Ik heb even moeten improviseren, want tot mijn grote verbazing vond ik afgelopen weekeinde een artikel in het Financiëele Dagblad (FD), waar ik overigens meer dan 8 jaar heb gewerkt, met de opzienbarende, althans voor mij, kop:
 
"Gemeente Waterland koopt Bukdijk"
 
Het artikel bevat een interview met de burgemeester van Waterland, mevrouw Luzette Wagenaar, en enkele wethouders. De heer Jean van der Hoeven, o.a. verantwoordelijk voor Economische zaken, mevrouw Laura Bromet, o.a. verantwoordelijk voor Duurzaamheid en milieu, mevrouw Gabriëlle Bekhuis, o.a. verantwoordelijk voor Onderwijs en Toerisme en recreatie en de heer Jacob Kes, verantwoordelijk voor Financiën.
 
“Mevr. Wagenaar, dat is groot nieuws en zo onverwacht”. Ja dat klopt de hele zaak was in een week rond. Soms duren processen 8 jaar, 2 jaar en soms een week.
 
“Hoe kon dat zo? “ Door het langdurige contact dat ik met de minister van I&M  heb gehad, in het kader van de omringdijk van Marken, kon het snel rond zijn.
 
En ik zag een kans om de maatschappelijke functie van deze 2,2 km lange dijk te vergroten. In mijn achterhoofd speelde ook de gedachte mee, om nu eindelijk de bestuurstructuur van Dijken en water eens te vereenvoudigen. Maar schrijft u dat maar niet op. (Wat voor een goede journalist juist een uitdaging is om het wel te noteren)
 
De heer van der Hoeven valt haar bij. Ja wij zijn overvallen, maar als ik primair moet reageren, dan kan ik zeggen, dat het moment precies past bij een proces dat nu in de gemeente loopt. Namelijk een visie voor 2030 in het kader van de omgevingswet. Nu moet die wel een beetje sneller komen dan begin 2018.
 
“En economisch gezien? “ Nou dan denk ik in eerste instantie aan een doorsnede van de dijk. Dat kan een economische impuls geven aan zowel Monnickendam als Marken. En nu ik toch improviseer, denk ik aan een bescheiden zoetwateronderzoek centrum en mogelijk zelfs een zoetwatervis  kwekerij. De Urkers zitten al letterlijk en figuurlijk te smullen.
 
“Het gesprek/interview wordt steeds geanimeerder” “De energie en drang tot handelen bereikt een ongekende hoogte”.
 
Mevrouw Bromet vult spontaan aan: En denk eens aan de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen. Maar dan wel op halfhoge schuren, zodat daar onder mogelijkheden zijn om een paar educatieve projecten te ontwikkelen. Ja, valt mevrouw Bekhuis bij, precies mijn idee.
 
En gaat zij verder: Denk eens aan de recreatieve/educatieve opties.
Een paar educatieve molentjes bijvoorbeeld. Trouwens ‘Molendijk’ zou ook een prachtige promotionele naam kunnen zijn.
“En toerisme?” Laten wij die term maar niet gebruiken, antwoordt zij, want Markers worden al nerveus, als je die term gebruikt. En wij moeten letten op voldoende draagvlak.
Wel zouden wij kunnen kijken naar de aanleg van een aantal recreatieve eilandjes. Een dergelijk (proef) project loopt al in de buurt van Lelystad.
 
“Mijnheer Kes, u heeft een aantal doorpakkende collega’s . Maar waar moet dat allemaal van betaald worden?” Wij denken in eerste instantie aan een tweeslag. “Hoe bedoelt u dat?” Nou wij nemen aan de ene kant de haven over, en aan de andere kant sluiten wij een vriendelijk pachtcontract af met RWS voor de dijk. Waarschijnlijk voor twee jaar.
Wij hebben dan meteen inkomsten van de haven, en in die twee jaar zetten wij een cooperatie op met private partijen voor de dijk.
 
Vraagt de Interviewer: “Mogen wij over een maand nog eens bij u terugkomen?”
                
Geachte Raad: Van bovenstaande is slechts 1 zaak niet verzonnen!
Namelijk dat ik meer dan 8 jaar bij het FD gewerkt heb.
Ik dank u voor uw aandacht.
 

Bron: PepProductions, zaterdag 12 maart 2016

naar Marker Nieuws indexpagina