naar Marker Nieuws indexpagina
Nieuw detailhandelsbeleid in de Stadsregio Amsterdam
 
De regioraad van de Stadsregio Amsterdam heeft het nieuwe detailhandelsbeleid vastgesteld. De vernieuwing is een actualisatie van het eerdere beleid uit 2011 en treedt op 1 april 2016 in werking. Er wordt opgeroepen tot meer regionale afstemming van de winkelstructuur, zodat de fijnmazigheid van die structuur behouden blijft en iedereen op aanvaardbare afstand zijn boodschappen kan blijven doen. De vernieuwing is in nauwe samenwerking met de 15 gemeenten in de Stadsregio tot stand gekomen
 
Ingrijpende veranderingen in de detailhandelssector vragen om actuele en heldere richtlijnen voor zowel gemeenten, als bedrijfsleven. ‘Er is in de afgelopen jaren een andere dynamiek ontstaan in de consumentenvraag en het aanbod van detailhandel en ondertussen is de leegstand toegenomen’, stelt Dennis Straat, portefeuillehouder Economie van de Stadsregio. ‘De wijze waarop mensen winkelen verandert snel. De sector reageert hierop door middel van bijvoorbeeld nieuwe winkelconcepten, nieuwe locaties en de opkomst van online diensten. Het winkellandschap verandert daardoor ook ingrijpend. Als overheid is het belangrijk om deze ontwikkelingen te faciliteren, maar met behoud van de huidige winkelstructuur. Balans is hierbij het sleutelwoord’, aldus portefeuillehouder Straat.
 
Verandering
Het nieuwe detailhandelsbeleid schenkt veel aandacht aan grootschalige winkellocaties in de stedelijke regio’s. De grote leegstand op deze locaties leidde tot veel vragen over branchevervaging en herbestemming. Het nieuwe beleid wijst nieuwe locaties af buiten de bestaande winkelgebieden.
 
Een nieuw fenomeen als de internetafhaalpunten is alleen op bedrijfslocaties toegestaan als het uitsluitend om het afhalen gaat; uitstalling en directe verkoop is daar niet toegestaan. Bij voorkeur worden afhaalpunten in, of direct nabij winkelcentra gevestigd. Dit levert voor die centra meer klanten op en daar is uitbreiding naar reguliere verkoop wel mogelijk.
 
De Stadsregio geeft de gemeenten een kader met uitgangspunten voor hun eigen lokale detailhandelsbeleid en is tegelijk een handleiding voor hun onderlinge afstemming. Als de gemeenten gezamenlijk deze uitgangspunten toepassen, ontstaat er binnen iedere gemeente zelf én tussen de gemeenten onderling een eenduidig en gelijk speelveld.
 
Handreiking
De Stadsregio maakt voor gemeenten en marktpartijen een zogenaamde ‘toolkit’ als hulp bij een succesvolle uitvoering van het beleid. Daarin komen allerlei onderzoeken, tips & trucs en voorbeelden die betrekking hebben op detailhandel en detailhandelsbeleid. Het eerste onderdeel is een handleiding voor het gebruik van de Ladder voor Duurzame Verstedelijking voor de detailhandel. De handleiding is nu al te downloaden op de website van Stadsregio Amsterdam (www.stadsregioamsterdam.nl). De complete toolkit is later dit jaar online beschikbaar.
 
Regionaal detailhandelsbeleid Stadregio Amsterdam 2016-2020 in pdf

Bron: Stadsregio Amsterdam, vrijdag 18 maart 2016

naar Marker Nieuws indexpagina