naar Marker Nieuws indexpagina
Gemeente Waterland voor een beter bereikbaar Waterland
 
Niek Zwaag is medewerker Verkeer en Vervoer bij de gemeente Waterland. Hij is al sinds 2009 betrokken bij het project Bereikbaarheid Waterland. Wat is zijn rol binnen het project, en wat doet de gemeente Waterland voor een betere bereikbaarheid? Niek vertelt ons meer.
 
Wat is jouw rol binnen het project Bereikbaarheid Waterland?
“Als medewerker Verkeer en Vervoer bij de gemeente Waterland is mijn bijdrage aan het project voornamelijk adviseren op verkeerskundig gebied. Daarnaast ben ik de schakel tussen de projectgroep van het programma Bereikbaarheid Waterland en het gemeentebestuur."

En wat is de rol van de gemeente Waterland?
“De gemeente kijkt naar wat de wensen zijn op het gebied van wegen en bereikbaarheid. En wat daarbij het beste het belang van de bewoners en bedrijven in de gemeente dient. Daarin worden ook de wensen van de bewoners, bedrijven en de dorpsraden van de verschillende woonkernen binnen Waterland meegenomen. Deze worden op ambtelijk en bestuurlijk niveau besproken en koppel ik terug naar de projectgroep Bereikbaarheid Waterland.”

Wat is het verschil tussen een ambtenaar en een wethouder in dit project? 
“Als gemeenteambtenaar zit je soms echt in de details over bijvoorbeeld het aantal fietsparkeerplekken, de breedtes van wegen en tijdelijke verkeersmaatregelen om sluipverkeer te voorkomen tijdens de werkzaamheden. Als wethouder ga je zowel over het lokaal belang als het regionaal belang. En dit belang kan soms tegenstrijdig zijn.”

Wat vind je leuk en minder leuk aan jouw werk?  
“In de projectgroep zitten meerdere verkeerskundigen en beleidsmedewerkers en het is leuk om elkaars belang in te zien en elkaars standpunten te begrijpen, om vervolgens tot een oplossing voor de langere termijn te komen waar iedereen achter staat. Maar soms is dat ook heel lastig.”

“De betrokkenheid en de inbreng van de bewoners, bedrijven en gebruikers van de wegen is heel belangrijk voor dit project. Dat kan ik niet genoeg benadrukken. Er zijn al tientallen bijeenkomsten georganiseerd. Op die bijeenkomsten horen we van de aanwezigen veel  informatie over bijvoorbeeld knelpunten die zij zien. Een groot aantal van deze punten zijn in het programma van Bereikbaarheid Waterland opgenomen. En het ziet er naar uit dat een hoop knelpunten uiteindelijk ook worden opgelost.”
 

Bron: Provincie Noord-Holland, dinsdag 22 maart 2016

naar Marker Nieuws indexpagina