naar Marker Nieuws indexpagina
Johan Zeeman brengt ijskar van z’n ‘bessie’ weer tot ‘leven’
 
Aan de ‘Westzaai’ (Kerkbuurt) op Marken staat op het voormalig ijsbereidingshok (ijshok) van Pieter Vlasbloem, iets heel bijzonders : een kleinere replica van de voormalige ijskar van Aaltje Vlasbloem-de Groot. Deze replica is gemaakt door, de daar woonachtige kleinzoon van Aaltje, Johan Zeeman.
 
Johan kwam op het idee, na het opruimen van het ‘ijshok’. Daar vond hij tussen veel ‘rommel’ twee originele ijskar deksels. En toen was het ‘project’ geboren, voor het nabouwen van de replica. ‘s avonds is de ijskar verlicht met LED verlichting.
 
IJsverkoop op de Kerkbuurt
Aaltje Vlasbloem-de Groot verkocht vroeger ijs met haar ijskar voor Kerkbuurt 28 (huis van ‘Bappe Zaantje’) en later nabij het huidige jeugdgebouw ‘De Zonnewijzer’.  Haar man Pieter Vlasbloem maakte het ijs in het in 1937 gebouwde ijshok. De ijsblokken kwamen verpakt in jute zakken uit Monnickendam en werden met een kar naar de Kerkbuurt getransporteerd. De melk werd geleverd door Jan Schouten (Jan de Kalster). Het ijs werd gemaakt in een groot houten vat, het mengen (draaien) gebeurde met de hand en was een enorme klus. (Bron : Brood op de Plank van Jan Schild) 
 
Tijdens het maken van de foto’s kwamen ook enkele omwonende hun anekdotes vertellen aan de redactie. Zoals dat zij vroeger, na het ijsbereiden, de bakken mochten leeg lepelen.
 
Johan Zeeman bij de replica

Bron: PepProductions, zaterdag 26 maart 2016

naar Marker Nieuws indexpagina