naar Marker Nieuw indexpagina
‘Marken en de Grote Watersnood van 1916’ in het Marker Museum 
In Marker klederdracht het bestuur van de Vereniging Historisch Eiland Marken en Jaap Boes

 

‘Marken en de Grote Watersnood van 1916’ is de titel van de seizoenstentoonstelling in het Marker Museum, welke afgelopen zaterdag officieel werd geopend door Jaap Boes, bestuurslid Stichting Eilandraad Marken. In bijzijn van het bestuur van de ‘Vereniging Historisch Eiland Marken’, de genodigden en de vele vrijwilligers die de vereniging rijk is.
 
De tentoonstelling geeft een indrukwekkend beeld van de strijd en band met het water
Eeuwenlang was het water vijand én bondgenoot van de Markers: enerzijds vaak overstromingen, anderzijds de visserij als belangrijkste bron van inkomsten. In 1916 ging het goed mis: hoogtij en een zware noordwesterstorm joegen het zoute water van de Zuiderzee over de dijken, tot 2.90 meter boven NAP. Vrijwel het hele eiland liep onder (ook de plek waar het museum staat), mensen verdronken, huizen spoelden weg.
 
Sinds vorig jaar is het Marker Museum aan de Kerkbuurt officieel geregistreerd in het Museumregister. Het Museumregister is een register van museale instellingen die aantoonbaar voldoen aan criteria voor een kwalitatief hoogwaardige invulling van de functies van een museum. Deze criteria zijn samengevat in de Museumnorm.
 
Voorzitter Korstman dankte in z’n openingswoorden alle personen die hebben meegewerkt aan de totstandkoming van de nieuwe tentoonstelling. Ook werden alle vrijwilligers die het museum heeft, alvast bedankt voor hun aanmelding, om de komende maanden het museum te kunnen open houden. Vervolgens kwam Jaap Boes aan het woord. Hij memoreerde een aantal zaken die de revue zijn gepasseerd voor de totstandkoming van diverse herdenkingen op Marken.
 
Het Marker Museum is gevestigd Kerkbuurt 44-47 op Marken. Het museum is dagelijks tot en met dinsdag 1 november geopend van 10.00 tot 17.00 uur en op zon- en feestdagen van 12.00 tot 16.00 uur.

 

Rechts dokter Cisca Griffioen, één van de voormalige meetdokters.    
  'BN-er' Evert Schilder van Hotel Spaander en Trijntje Visser  
     

Bron: PepProductions, zaterdag 2 april 2016

naar Marker Nieuw indexpagina