naar Marker Nieuw indexpagina
Friso de Zeeuw onthult drie Watersnood informatiepanelen op Marken
Onthulling van het informatiepaneel voor het Marker Museum door Friso de Zeeuw en Luzette Wagenaar-Kroon

 

Friso de Zeeuw heeft afgelopen zaterdag drie informatiepanelen over de Watersnood 1916 op Marken onthuld. Dit in het bijzijn van burgemeester Luzette Wagenaar-Kroon, wethouder Jean van den Hoeven, bestuursleden van ‘Stichting een Dijk van een Kust’, ‘Vereniging Historisch Eiland Marken’ en ‘Stichting Herdenking Watersnood Marken 1916’.
 
De middag werd gestart in dorpshuis ‘Het Trefpunt’. Dorus Luyckx, vicevoorzitter van ‘Stichting een Dijk van een Kust’, opende de middag. Hij memoreerde dat de informatiepanelen niet alleen op Marken worden geplaatst. Ook in plaatsen als Edam, Zeevang en Monnickendam komen deze te staan. Allemaal met hun eigen verhaal. Vervolgens kwam Friso de Zeeuw aan het woord. De Zeeuw is directeur van projectontwikkelaar BPD (voorheen Bouwfonds), welke ook één van de hoofdsponsors is van dit project.
 
Daarna was het tijd om de panelen te gaan onthullen. Het eerste paneel werd voor het Marker Museum onthuld. Dit deed De Zeeuw samen met Luzette Wagenaar-Kroon. Het tweede paneel staat ter hoogte van Buurt I. Dit paneel werd onthuld samen met Trijntje Visser. Ter hoogte van de ingang van IJsclub Marken, staat het derde paneel. Dit werd samen met Jetty Voermans, van ‘Stichting een Dijk van een Kust’, onthuld. Het onthullen betrof het verwijderen van de Marker vlag.
 
De onthulling zelf was ook de start van de ‘Watersnood wandeling Marken 1916’. Deze wandeling start bij het Marker Museum op de Kerkbuurt en leidt de wandelaar langs allerlei plekken waar de watersnood heeft huis gehouden. Onder andere Grotewerf, Rozewerf en Moeniswerf. De wandeling heeft het Marker Museum ook weer als eindpunt. Bij de wandeling hoort een folder waarin de wandelroute en aanvullende informatie staan aangegeven. Deze is in zowel Nederlands als Engels verkrijgbaar bij onder andere het Marker Museum. Ook de informatiepanelen zelf zijn in die beide talen gesteld.
 
Reden genoeg voor een ieder om deze wandeling op Marken eens een keer te gaan lopen.
 
  Het wapen van Marken, wat op 26 juni 2016 tweehonderd jaar officieel bestaat Trijntje Visser was de gastvrouw deze middag
De genodigden aan de koffie met een gebakje De genodigden aan de koffie met een gebakje Dorus Luyckx
    Friso de Zeeuw
    Friso de Zeeuw met z'n 'Marker visum' van 29 april 1990
  André maakte de 'bewegende beelden'  
Vanaf heden kan een ieder deze 'Watersnood wandeling' gaan lopen, een aanrader

Bron: PepProductions, zondag 3 april 2016

naar Marker Nieuw indexpagina