naar Marker Nieuws indexpagina
Stemmen op Marken over Raadgevend referendum
Het stembureau in dorpshuis Het Trefpunt, Kerkbuurt 90 op Marken
v.l.n.r.: Nico, Luutje Geertje (voorzitter), Alice en Wolmet

 

 

 

REFERENDUM OVER DE ASSOCIATIEOVEREENKOMST EU-OEKRAÏNE
Op 6 april 2016 wordt in Nederland een raadgevend referendum gehouden. U kunt dan stemmen over de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie (EU) en Oekraïne. In deze overeenkomst hebben de EU en haar lidstaten afspraken gemaakt met Oekraïne over politieke en economische samenwerking, en vooral over handel. Waarover gaat het referendum precies? Wat houdt een associatieovereenkomst in? Wat is erin afgesproken? En wanneer treedt die in werking?
 
WAAROVER GAAT HET REFERENDUM?
Op het stembiljet komt de volgende vraag te staan: bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne? DeReferendumcommissie heeft deze vraag bepaald. Via de ‘wet tot goedkeuring’ wordt ingestemd met de associatieovereenkomst. De Eerste en Tweede Kamer zijn met deze wet akkoord gegaan. Bij het referendum kunt u laten weten of u het daarmee eens bent of niet.
 
WAT HOUDT EEN EU-ASSOCIATIEOVEREENKOMST IN?
Een associatieovereenkomst is een politiek akkoord, een verdrag, tussen 2 of meer landen die de banden willen aanhalen. De Europese Unie (EU) heeft meerdere van deze overeenkomsten gesloten, bijvoorbeeld met Chili en Marokko. Landen spreken erin af politiek en economisch meer te gaan samenwerken. 

Onderwerpen van politieke samenwerking zijn bijvoorbeeld versterking van de democratie, verbetering van de mensenrechtensituatie en bevordering van de veiligheid. Economische samenwerking is erop gericht om voor beide partijen handel en investeringen eenvoudiger of goedkoper te maken. 
 
WAT IS ER IN DE ASSOCIATIEOVEREENKOMST MET OEKRAÏNE AFGESPROKEN?
In de associatieovereenkomst hebben de EU en Oekraïne afspraken gemaakt over politieke en economische samenwerking tussen de landen. De overeenkomst bestaat uit 486 artikelen en een groot aantal bijlagen. De artikelen zijn ingedeeld in 7 delen (in de associatieovereenkomst heten ze ‘titels’). Het grootste deel, zo’n twee derde van de artikelen, gaat over handel.
 
 deel 1: doelstellingen en algemene beginselen
 deel 2: politieke dialoog
 deel 3: justitie, vrijheid en veiligheid
 deel 4: handel
 deel 5: economische samenwerking
 deel 6: financiële samenwerking
 deel 7: institutioneel kader, algemene en slotbepalingen
 
WANNEER TREEDT DE ASSOCIATIEOVEREENKOMST IN WERKING?
De associatieovereenkomst met Oekraïne treedt in werking als alle partijen er uitdrukkelijk mee hebben ingestemd. Die partijen zijn aan de ene kant Oekraïne en aan de andere kant: de EU, alle EU-lidstaten en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie. Zij stemmen in met de associatieovereenkomst door deze goed te keuren en dit besluit daarna officieel mee te delen aan de EU (dit wordt ‘ratificeren’ genoemd). Nog niet alle lidstaten hebben zo’n officiële mededeling gedaan; ook Nederland niet. Nederland beslist hierover na het referendum. 
 
Meer info over dit referendum

 

 

 

 
Het raadgevend referendum over het associatieakkoord met Oekraïne is op 6 april 2016. Bij een ‘nee’ zal het kabinet met de Tweede Kamer overleggen wat er moet gebeuren.
 
Goedkeuring associatieakkoord Oekraïne
Het associatieakkoord met Oekraïne gaat pas in als alle EU-landen het akkoord officieel goedkeuren (ratificeren). De meeste EU-landen hebben dit al gedaan, maar de Nederlandse regering nog niet.

In Nederland hebben de Tweede en Eerste Kamer voor goedkeuring van het associatieakkoord gestemd. Maar voor de definitieve goedkeuring wacht de Nederlandse regering eerst op de uitslag van het raadgevend Oekraïne-referendum op 6 april 2016.
 
Referendum
Nederland zal na het raadgevende referendum de Wet raadgevend referendum volgen. Dat betekent dat Nederland het akkoord zal goedkeuren als:
een meerderheid van de Nederlandse bevolking voor het akkoord is;
de opkomst bij het referendum onder de 30% is.
Stemt een geldige meerderheid tegen het akkoord? Dan zal het kabinet nadenken over de vervolgstappen en daarover ook met het parlement spreken. De inhoud van het maatschappelijk debat over het akkoord zal daarbij een belangrijke rol spelen.

Als Nederland daarop besluit het verdrag niet goed te keuren, kan het akkoord niet ingaan. Nederland zal dan met de EU en Oekraïne een besluit moeten nemen over de toekomst van het akkoord.
 
 
Stemmen of laten stemmen
 
U mag gaan stemmen op woensdag 6 april 2016, tussen 07.30 en 21.00 uur als u: 
  • mag stemmen bij Tweede Kamerverkiezingen. U bent dan ook kiesgerechtigd bij referenda;
  • de Nederlandse nationaliteit heeft;
  • op 6 april 2016 18 jaar of ouder bent;
  • niet uitgesloten bent van het kiesrecht.
Stempas
U ontvangt uiterlijk woensdag 23 maart 2016 uw stempas. Met deze stempas kunt u in elk willekeurig stembureau in de gemeente Waterland uw stem uitbrengen. Bewaar de stempas goed, want zonder de op naam gestelde stempas kunt u niet stemmen. 
 
Heeft u de stempas niet ontvangen, of bent u hem kwijt?
Als u geen stempas heeft ontvangen of niet meer kunt vinden, dan kunt u tot uiterlijk vrijdag 1 april 2016 een verzoek indienen voor een vervangende stempas. Dat kan zowel schriftelijk als mondeling.
Ook is het mogelijk om tot uiterlijk dinsdag 5 april 2016, 12.00 uur persoonlijk (met legitimatie) bij de afdeling Publiekszaken, Pierebaan 3 te Monnickendam, een vervangende stempas aanvragen. Alleen met de vervangende stempas kunt u stemmen. Zonder stempas kunt u niet aan de stemming deelnemen.
 
Zonder identiteitsbewijs kunt u niet stemmen
Bij het uitbrengen van uw stem op woensdag 6 april 2016 moet u een identiteitsbewijs meebrengen dat niet langer dan 5 jaar is verlopen. Het is niet mogelijk om alleen op vertoon van een identiteitsbewijs te stemmen.
 
Waarmee kunt u zich identificeren?
Toegelaten Nederlandse identiteitsbewijzen zijn: Paspoort; Identiteitskaart; Rijbewijs

Niet-Nederlanders kunnen zich identificeren met de volgende bewijzen: 
Nederlandse documenten voor geprivilegieerden.
Paspoort van een EU-lidstaat*
Identiteitskaart van een EU-lidstaat*
Rijbewijs van een EU-lidstaat*
Nederlands verblijfsdocument

* inclusief IJsland Liechtenstein en Noorwegen.

Niet EU-burgers moeten een vreemdelingendocument tonen. Zij kunnen niet stemmen met een identiteitsbewijs uit het land van herkomst.
 
Kees Gutter en partner brengen hun stem uit op Marken Klaas de Groot
Geertje de Waart-Dorland Erwin van Altena
Kees Kersbergen Overzicht stembureau op Marken

Bron: PepProductions, woensdag 6 april 2016

naar Marker Nieuws indexpagina