naar Marker Nieuws indexpagina
Zaterdag 9 april herdenkingsceremonie om 10.45 uur bij 'Het Trefpunt'
 
Zaterdag 9 april 2016 komt om 10.00 uur de familie van sergeant Charles J. Percival naar Marken om een bezoek te brengen aan het gedenkteken voor de bemanning van de neergestorte bommenwerper die een aantal jaren geleden gevonden werd door de bemanning van het KNRM Station Marken in het IJsselmeer, op de plek die genoemd wordt de Kuil van Marken.
Staartschutter sergeant Charles John Percival kwam eind mei 1943 op 26-jarige leeftijd om het leven toen het vliegtuig waarin hij zat boven Duitsland beschoten werd door de Duitse luchtafweer. Percival is toen uit het vliegtuig gevallen boven de Duitse Bocht.
 
Zijn stoffelijk overschot spoelde later aan en werd begraven in Duitsland. Het is voor het eerst dat de familie van sergeant Percival Marken bezoekt.
Zij worden begeleid door Johan Graas, voorzitter van de Stichting Aircraft Recovery Group 40-45, die destijds betrokken was bij naspeuringen naar gegevens over de neergestorte bommenwerper waarvan altijd was aangenomen dat deze in de Noordzee was terechtgekomen.
De Stichting heeft er in samenwerking met de RAF ook voor gezorgd dat de nabestaanden werden geïnformeerd over de exacte locatie van de bommenwerper.
 
Na een ontvangst in het boothuis van de KNRM wordt de familie door KNRM-schipper Hans Vierveijzer en bestuursleden van de Christelijke Oranjevereniging ‘Marken en Oranje’ begeleid naar het gedenkteken bij dorpshuis ‘Het Trefpunt’ waar om ongeveer kwart voor elf een korte herdenkingsceremonie zal worden gehouden.
 
De Engelse en Nederlandse vlag zullen voor dat doel halfstok gehesen worden en Conny Kamstra-Boes van de Christelijke Muziekvereniging ‘Juliana’ zal ‘The Last Post’ spelen op haar trompet.
Na de plechtigheid gaat het gezelschap naar Fort Veldhuis, om de tentoonstelling van de Stichting Aircraft Recovery Group te bezichtigen.
 
Ieder die de plechtigheid wil bijwonen is van harte welkom.
 
namens:
de Christelijke Oranjevereniging ‘Marken en Oranje’
KNRM Station Marken
Stichting Aircraft Recovery Group 40-45
Hans Vierveijzer
Johan Graas
Anton van Altena
 

Bron: Marten van Altena, donderdag 7 april 2016

naar Marker Nieuws indexpagina