naar Marker Nieuws indexpagina
Korte herdenkingsceremonie bij gedenktekens op Marken 
 
Nabestaanden van Royal Air Force Sergeant Charles John Percival uit het Verenigd Koninkrijk brachten afgelopen zaterdag 9 april een bezoek aan het gedenkteken bij dorpshuis ‘Het Trefpunt’ op Marken. Tijdens de ceremonie werd er na het spelen van ‘The Last Post’ door Conny Kamstra-Boes één minuut stilte in acht genomen.
 
Sergeant Charles J. Percival was één van de bemanningsleden van de nabij Marken neergestorte Engelse bommenwerper, die acht jaar geleden gevonden werd door de bemanning van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM) station Marken in het IJsselmeer, op de plek die genoemd wordt de ‘Kuil van Marken’.
 
Staartschutter sergeant Charles J. Percival kwam eind mei 1943 op 26-jarige leeftijd om het leven toen het vliegtuig waarin hij zat boven Texel beschoten werd door een Duits jachtvliegtuig. Percival is toen uit het vliegtuig gevallen en verdronken in de Duitse Bocht.
Zijn stoffelijk overschot spoelde later aan en werd begraven in Duitsland.
 
De ceremonie werd geopend door Johan Graas, voorzitter van de Stichting Aircraft Recovery Group 40-45, die destijds betrokken was bij naspeuringen naar gegevens over de neergestorte bommenwerper. Hij heette de aanwezigen van harte welkom en sprak enige woorden tot de aanwezigen. Na de heer Graas nam een familielid van Sergeant Percival, Mr. Greg Haigh, het woord. Hij sprak namens de nabestaanden en bedankte de bewoners van Marken en in het bijzonder de bemanning van het KNRM Station Marken voor het indrukwekkende eerbetoon op Marken.
 
Na het maken van een groepsfoto ging het gezelschap terug naar het boothuis van de KNRM, waarna het gezelschap Marken verliet richting Fort Veldhuis te Assendelft, om de tentoonstelling van de Stichting Aircraft Recovery Group te bezichtigen.
 

‘The Last Post’ door Conny Kamstra-Boes

  Johan Graas  

Mr. Greg Haigh

  Nabestaanden van Sergeant Charles John Percival  

Bron: PepProductions, zaterdag 9 april 2016

naar Marker Nieuws indexpagina