naar Marker Nieuws indexpagina
Geslaagd 'Watersnood 1916' donateursconcert ‘Juliana’
De drie jubilarissen van 'Juliana' met Aagje Zeeman
 
Dorpshuis ‘Het Trefpunt’ op Marken was afgelopen vrijdag goed gevuld met publiek en muzikanten, want het jaarlijkse donateursconcert van de Christelijke Muziekvereniging ‘Juliana’ stond op het programma. De avond werd gepresenteerd door Agnita Peereboom-Kes.
 
De avond begon heel toepasselijk met het luisteren naar het gedicht ‘Watervloed 13-14 januari 1916’ van Hein Schouten Szn, waarna het Leerlingenorkest onder leiding van Henk Ummels begon met het koraal ‘Heilig heilig heilig’. Vervolgens speelden de leerlingen ‘Clock Watching’ en de hit ‘The Big Splash’ van Dean Jones. Het leerlingenorkest is een enthousiaste groep jongeren die plezier heeft in het spelen en dat stralen ze ook uit.
 
Na het leerlingenorkest las amateur historicus Jan Schild een verhaal voor uit zijn boek ‘Leven met het Water’. Het was een verhaal uit januari 1916 en speelde zich af op de vuurtoren van Marken. De Malletband was inmiddels opgesteld op het podium, welke onder leiding staat van dirigent Peter-Jan Steen. Zij gaven een spetterend optreden met de ‘Piratenmars’, ‘Colors of the Wind’, ‘Drums of the Netherlands’, ‘Symbiose’ en ze eindigden hun optreden met ‘Wonderfull Days’ in een arrangement van Edwin Rosmulder. De dames en een enkele heer hebben zich van hun beste kant laten zien, het was erg prettig om naar te luisteren.
 
Na de pauze was het Groot Orkest onder leiding van Henk Ummels aan de beurt. Zij begonnen hun optreden met ‘De Zee’ van John Ewbank. Speciaal voor deze avond heeft het orkest  ‘Impressions Rhapsodique’ ingestudeerd. Dit stuk is een compositie van Cees Vlak, hij heeft dit in 1977 speciaal geschreven voor de opening van Dorpshuis ‘Het Trefpunt’. Cees Vlak laat in dit stuk de schoonheid, de rust en de religie van Marken naar voren komen, zeer toepasselijk voor deze avond. Simone Schipper-Eindhoven maakte bij dit stuk een verhaal wat ze zelf voorlas. Al met al prettig om naar te luisteren. Het grootorkest vervolgde met ‘Sorry’ van Kyteman, met een prachtige bugel solo van Jaap Schipper, ‘Seagate Overture’, ‘Mr. Blue Sky’ en het Groot Orkest eindigde met ‘In Storm and Sunshine’. Na afloop reageerde het publiek enthousiast op de kwaliteit en de afwisseling van de avond.
 
Tussen de optredens door werden drie jubilarissen gehuldigd. In de 106-jarige vereniging komen wel elk jaar jubilarissen voor.  Neeltje Appel-Booneveld en Trijntje Visser vierden hun 40-jarig jubileum. Judith van Altena-Zondervan was 25 jaar lid. Alle jubilarissen kregen hun speldje van Aagje Zeeman, die dit op een bijzonder prettige en spontane wijze deed, met veel persoonlijke anekdotes.
 
‘Juliana’ kan terug kijken op een mooie avond met prachtige muziek gecombineerd met schitterende beelden van lucht, land en water rond ons unieke schiereiland Marken.
 
  Verhaal Simone Schipper-Eindhoven in pdf  
  amateur historicus Jan Schild  
  Simone Schipper-Eindhoven  
  Jaap Schipper  
Aagje Zeeman   Judith van Altena-Zondervan was 25 jaar lid
  Neeltje Appel-Booneveld was 40 jaar lid  
Trijntje Visser was 40 jaar lid    

Bron: PepProductions, zaterdag 9 april 2016

naar Marker Nieuws indexpagina