naar Marker Nieuws indexpagina
Reddingbootdag is leuk voor jong en oud
 
Reddingbootdag is dé dag om actief kennis te maken met het werk, de mensen en het materieel van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM) en om mee te varen aan boord van de reddingboten. Afgelopen zaterdag werd de jaarlijkse Reddingbootdag gehouden en konden donateurs van de KNRM Marken meevaren op een van de schepen van de KNRM. Voor mensen die graag mee wilden varen, maar nog geen donateur waren, was er ter plekke de mogelijkheid om donateur te worden. Menigeen deed dit, en werd getrakteerd op een unieke ervaring op een van de schepen van de KNRM.
 
De dag duurde van 10.00 tot 16.00 uur en werd in 45 plaatsen langs de Noordzeekust, de Zuid-Hollandse en Zeeuwse wateren en aan het IJsselmeer gehouden, dus ook bij het station van de KNRM op Marken. Als blijk van waardering voor de steun van onze Redders aan de wal trekken onze bemanningen één dag per jaar alle registers open om de donateurs een kijkje te gunnen in de wereld van het reddingwezen. Reddingbootdag is een dag voor jong en oud. Ronkende motoren aan de steiger, rijen overlevingspakken in het boothuis, een plekje aan boord naast de schipper, een praatje met een echte redder of een onvergetelijk fotomoment van de kleine op de reddingboot. Meevaren met de ´Hendrik Jacob´ of de ´Frans Verkade´ werd als een belevenis ervaren.
 
Op Marken kon je niet alleen meevaren. Er was ook een demonstratie  ‘vrouwen overboord’. Twee vrijwilligers, Patty en Laura van de lokale Omroep PIM, hadden zich hiervoor beschikbaar gesteld. Ook was er een vertoning van films over het reddingwerk van de KNRM, er was een ijsredding informatiestand, een EHBO- en reanimatiestand en natuurlijk de Marker Reddingwinkel. Een springkussen was er voor de allerjongste jeugd. Ook de inwendige mens was niet vergeten. De vrijwilligers van de KNRM op Marken zijn ook hele goede visbakkers.
 
In de loop van de dag kon KNRM Marken ook een cheque in ontvangst nemen ter waarde van € 1.000. De cheque was beschikbaar gesteld door NH1816 verzekeringen. De cheque werd uitgereikt door Pieter Commandeur aan de voorzitter van de plaatselijke commissie, Luzette Wagenaar-Kroon. Later op de dag kwam er nog verrassing. Luzette Wagenaar-Kroon en directeur van de KNRM, Jos Stierhout, werden uitgenodigd door Jan Zetzema van Jachthaven Waterland in Monnickendam, om een nog een cheque in ontvangst te nemen ter waarde van € 1.500,= ten gunste van de KNRM.

Bij het uitvoeren van haar taak heeft de KNRM er, sinds de oprichting in 1824, voor gekozen dit als zelfstandig opererende, ongesubsidieerde instelling te doen. De 1.300 vrijwilligers kunnen hun werk alleen doen door de vrijwillige bijdragen van mensen die de KNRM een warm hart toedragen.
 
Ondanks het niet warme weer, hebben vele mensen het station op Marken bezocht. Voor de KNRM blijft deze dag een dag die jaarlijks navolging verdient.
 
De vrijwilligers van de KNRM op Marken zijn ook hele goede visbakkers  
 Link naar alle foto's van Reddingbootdag 2016

Bron: PepProductions, zondag 1 mei 2016

naar Marker Nieuws indexpagina