naar Marker Nieuws indexpagina
'De Marker Beren' winnen vierde editie 'Slag om Waterland' (video)
maandag 2 mei 2016
'De Marker Beren' met burgemeester Luzette Wagenaar-Kroon
"De Slag om Waterland" is een uniek en uitdagend ééndaags jongerenevenement voor kinderen uit groep 8 van de basisscholen in de gemeente Waterland en het vindt plaats in de vier grootste kernen. De start is in Ilpendam, via Broek in Waterland gaat de ontdekkingsreis naar Marken met als eindstop Monnickendam. Dit jaar wist het damesteam 'De Marker Beren' te winnen.
 
Er werd in alle kernen op sport-, spel- en kennisonderdelen gestreden. Aandacht was er voor de rijke (cultuur)historie van dit gebied en de bijzonderheden van de verschillende kernen. Voor één dag waren de kinderen toeristen in de eigen gemeente en deden ze ontdekkingen die wellicht bij blijven. Wie scoren de meeste punten, wie geven de beste antwoorden, wie zijn het snelst in deze race tegen de klok en wie wint de 4e editie van de Slag om Waterland?
 
De organisatie van Slag om Waterland ligt in de handen van de jongerenwerker van de gemeente Waterland, sociaal cultureel centrum De Bolder en Sportservice Zaanstreek Waterland. Zonder de inzet van meerdere vrijwilligers is het niet mogelijk om de 'Slag om Waterland' te organiseren.
 
Het doel van Slag om Waterland is om op een originele manier via een boeiend programma kinderen uit groep 8 ervaringen op te laten doen in andere kernen van de Gemeente Waterland dan waar ze zelf woonachtig zijn. Hierdoor kan het bewustzijn groeien dat ze onderdeel uitmaken van een groter geheel (kind, kern, gemeente) en komen ze meer te weten over de bijzonderheden en Waterlandse schoonheden in hun eigen gemeente.
 
Leeftijdgenoten uit verschillende kernen kwamen samen, ontmoetten elkaar en gingen op sportieve wijze de strijd met elkaar aan. Het leverde ook een aantal nieuwe vriendschappen op. Ook dit jaar werden de deelnemers gratis per streekbus vervoerd door busmaatschappij EBS waardoor dit een belangrijke schakel is binnen Slag om Waterland. Het reizen zonder ouders was voor de meesten een leerzame ervaring. 
 
Over een paar weken zullen deze jonge ontdekkingsreizigers dagelijks hun eigen dorp uit reizen op weg naar één van de Voortgezet Onderwijs scholen in de regio. Kortom een sportieve en leerzame dag maar ook een dag waarop de kinderen zelfstandig in een team van A naar B reizen zonder de hulp van hun ouders.
 
Na een lange dag vol sportieve en leerzame momenten kwamen alle teams bijeen in sociaal cultureel centrum De Bolder in Monnickendam. Daar kregen de deelnemers een lekkere Italiaanse maaltijd voorgeschoteld alvorens de prijsuitreiking in de grote zaal gegeven werd. De teams werden beoordeeld op de antwoorden die ze met de speurtocht gegeven hebben maar ook op hun sportieve teamprestaties. En dat allemaal terwijl de klok verder tikte.
 
Uiteindelijk ging het Marker damesteam “De Marker Beren” er vandoor met de 1ste prijs van de 4de editie van ‘Slag om Waterland’. Aan de glimlach op hun gezichten te zien hebben ze genoten van deze zonnige dag in onze prachtige gemeente Waterland. Volgend jaar is het de beurt aan de scholieren die nu nog in groep 7 zitten om mee te doen.