naar Marker Nieuws indexpagina
Eilandraad Marken wil noodoplossing voor ontheffing bezoekers Marken
 
De bezoekersontheffing voor Marken is een ontheffing waarmee incidentele bezoekers van inwoners en bedrijven van Marken mogen inrijden zodat ze dichtbij hun bezoekadres kunnen komen. In het verleden hadden wij hiervoor de kentekenloze ontheffing die eenmalig door inwoners, instellingen en bedrijven van Marken aangeschaft kon worden voor onbeperkt gebruik. Dus als familie, een onderhoudsmonteur of een klant met een auto op bezoek kwam, mocht deze inrijden en parkeren mits deze ontheffing tijdelijk achter de voorruit was gelegd.
 
Tegenwoordig zijn hier twee andere ontheffingen voor in de plaats gekomen. Allereerst de jaarontheffing voor de wat frequentere bezoeker. Dit functioneert prima en deze is ook eenvoudig aan te vragen via de website van de gemeente Waterland (gemeente). Verder de dagontheffing waarmee op een specifieke dag kan worden ingereden. Deze is niet zo gemakkelijk verkrijgbaar en moet per bezoek worden aangevraagd. Op dit moment kan dit alleen door deze aan te schaffen bij de balie van het gemeentehuis in Monnickendam. Via de website van gemeente Waterland kan het namelijk niet, en als het al zou kunnen dan duurt het opsturen per post natuurlijk te lang. Het downloaden van ontheffingen wordt door de gemeente namelijk niet toegestaan. Ook via de nieuwe parkeerautomaten is deze dagontheffing niet aan te schaffen. Dit om misbruik door toeristen te voorkomen. Los daarvan wordt er gewerkt aan een definitieve andere goede oplossing.
 
Als Eilandraad pleiten wij al jaren voor een goede regeling voor onze eigen bezoekers. Dit is echter vrij complex omdat er zowel sprake is van een inrijverbod als een parkeerverbod. Neem bijvoorbeeld Sportvereniging Marken waar sinds jaar en dag het inrijden wordt gedoogd en het parkeren op hun parkeerterrein is toegestaan. Hoe ga je dat nu legaal regelen? Inrijverbod opheffen?, grens inrijverbod verleggen?, …….. Vele opties zijn reeds de revue gepasseerd en wij hebben in september 2015 concreet met de gemeente aan tafel gezeten om tot oplossingen te komen. Op dinsdag 12 april 2016 was er wederom een bijeenkomst waar ook diverse belanghebbenden zoals ondernemers en verenigingen bij aanwezig waren. Toen is afgesproken om binnen enkele weken met een noodoplossing te komen voor ondernemers en verschillende definitieve opties op papier uit te werken zodat deze tijdens onze Openbare Vergadering van maandag 6 juni 2016 voorgelegd zouden kunnen worden.
 
Helaas heeft de gemeente meer tijd nodig en stelt zich daarnaast op het standpunt dat regels feitelijk niet zijn gewijzigd en er alleen extra wordt gehandhaafd. Daarbij geeft men zelfs aan dat de Eilandraad dit zelf heeft gewild wat onjuist is.
De Eilandraad wilde feitelijk drie zaken tegelijk opgelost zien namelijk:
  • Fileprobleem voor parkeerwachtershuisje (oplossing parkeerautomaten)
  • Doorrijden van toeristen (oplossing meer handhaving hierop)
  • Goede regeling voor bezoekers van eigen inwoners en bedrijven
Er ontstaan nu absurde situaties voor onze eigen bezoekers waar de gemeente haar taak verzaakt om deze groep goed te faciliteren. Daarom gaat de Eilandraad komende week actie voeren voor een noodoplossing. Deze moet dan van toepassing zijn totdat er een definitieve oplossing is gevonden. Het inrijden en parkeren voor onze eigen bezoekers moet namelijk zowel voor de korte als de lange termijn tegen zo laag mogelijke kosten mogelijk worden.
 

Bron: Stichting Eilandraad Marken, zondag 22 mei 2016

naar Marker Nieuws indexpagina