naar Marker Nieuws indexpagina
Afscheidswoorden van een parkeerwachter op Marken
Henk Westerneng met een 'gevonden voorwerp'
 
Nu de parkeerautomaten schijnen te werken op Marken ben ik géén parkeerbeheerder meer op uw mooi schiereiland.
 
De beslissing om drie jaar geleden dit werk te doen was niet zo moeilijk, Ik werkte toen in Leeuwarden en zat gemiddeld meer dan drie uur per dag in de auto en ik zat één jaar voor mijn pensioen. Natuurlijk was het geen intellectuele uitdaging, maar met vijf minuten van mijn huis was dit een prima oplossing
 
Maar dat ik zoveel plezier in het werk kreeg had ik van tevoren niet gedacht, want het is niet alleen parkeergeld en toeristenbelasting innen, je bent het eerste aanspreekpunt van Marken, waar toeristen de meest gekke vragen kunnen stellen. De tarieven ken ik intussen in het Duits, Frans Italiaans, Spaan en Engels. En ik wijs iedereen de weg.
 
Iemand met een lege accu, omdat de lichten van de auto aanbleven, geef ik even nieuw stroom,  dozen wijn voor een restaurant neem ik aan, motorhelmen en kleding neem ik in ontvangst.
 
Gevonden voorwerpen
En wat en allemaal niet achter blijft na het einde van de dag. Afdeling gevonden voorwerpen is er niets bij. Vorige maand een spik splinternieuwe IPhone 6 teruggestuurd naar een scholiere uit Italië. Al haar persoonlijke bezittingen zaten erin en het meisje was dolblij dat ik haar ’s avonds belde.
 
Als de fietsverhuur er nog niet was en er kwamen toeristen voor een fiets, regelde ik dat de fietsverhuurder wat eerder kwam om toch de zaken te doen, of ik nam de fietsen in als fietsverhuur al weg was. Een bijzonder prettige samenwerking, maar dat geld ook voor de andere bedrijven op Marken.  Heel veel toeristen heb ik en mijn collega’s kunnen tegenhouden om Marken in te rijden of door te rijden naar de vuurtoren.  Kennelijk zijn de verkeersborden in het buitenland anders, want men rijdt gewoon door en zien zeker vier á vijf borden over het hoofd, vooral Fransen zijn blind en doof, hoe die hun rijbewijs gehaald hebben, is mij een raadsel.
 
Hoe zal dat gaan met de automaten en de nieuwe Boa’s?
Géén aanspreekpunt meer, géén informatie meer en de automaat die géén "goede morgen" zegt.
 
En de financiële kant
 Verwachtingen zijn positief, maar het zou toch weleens zo kunnen zijn dat de opbrengsten van het parkeerterrein aanzienlijk minder kunnen zijn. Want welke toerist geeft het juiste aantal personen op (bewust of onbewust) en zal die buschauffeur naar alle eerlijkheid het aantal buspassagiers eerlijk bij de automaat opgegeven. De kosten zullen in ieder geval hoger zijn want de Gemeente Waterland heeft vier Boa’s aangenomen en daar zal dan toch een prijskaartje aanhangen.
 
Veel Markers kennen me ondertussen en ik ken veel Markers  en groeten elkaar bij het op of afrijden van het parkeerterrein.  En niet te vergeten Thijs en Liliane van de toren, altijd even een belletje als ze bezoek kregen. Zoveel contact met allerlei mensen uit de hele wereld, Ik weet zeker dat ik dit ga missen en ik denk dat ik ook voor mijn collega’s spreek.
 
Markers, weet dat jullie op een heel unieke plek in Nederland wonen een prachtig schiereiland met hele mooie verhalen. Buitenlanders zien dit als heel speciaal en dat is het ook.
 
Vriendelijke groet, 
Henk Westerneng
 

Bron: Henk Westerneng, vrijdag 27 mei 2016

naar Marker Nieuws indexpagina