naar Marker Nieuws indexpagina
Parkeerautomaten en Handhaving op Marken
Open brief aan wethouder Laura Bromet
 
Geachte mevrouw Bromet,
 
Op 11 april 2016 werden in de middag de parkeerautomaten op het parkeerterrein van Marken in gebruik genomen. Bij de eerste transactie ging het al mis: een Spaanse toerist probeerde onder het toeziend oog van u, mevrouw Bromet, met zijn creditcard te betalen. Dat mislukte. Ook in de dagen daarna functioneerde de automaten niet naar behoren. Op woensdag de 13e april was de chaos compleet: een wanhopige BOA (buitengewoon opsporingsambtenaar), die onder andere belast is met het controleren of de gebruikers van de automaat de gegevens correct invullen en het juiste bedrag betalen, kon alleen maar toezien dat de automaten niet naar behoren werkten en liet de bezoekers en touringcars gratis parkeren (inkomstenderving zo’n € 2000,-). Vanaf donderdag 14 april werd de vertrouwde bemensing van het parkeerhokje weer tijdelijk hervat.
 
Na een maand werkten de automaten nog steeds niet, de twee nog overgebleven parkeermedewerkers werkten zich een slag in de rondte met diensten van 11 uur en verkeerde tot 26 mei in onzekerheid wanneer het werk zou stoppen.
 
De BOA’s moeten ook toezien op het inrijverbod op Marken. Toegegeven, ze zijn nu vaker op Marken dan vóór het plaatsen van de parkeerautomaten. Zo vaak zelfs, dat ze inwoners van Marken waarschuwen of bekeuren die op eigen terrein geparkeerd staan. Die hebben natuurlijk wel een inrijontheffing nodig, maar daar werd in het verleden nooit op gehandhaafd.
Het inrijden door niet–vergunninghouders is de grootste ergernis op Marken. Door de handhaving zou dit moeten worden voorkomen. Geconstateerd moet worden dat, dat dit te weinig gebeurd. De BOA’s moeten duidelijk hun draai nog zien te vinden en met bekeuren van Markers maken ze geen vrienden.  Misschien zou een meer gezag uitstralend uniform kunnen helpen. Een BOA stak de hand op om een touringcar staande te houden, die het parkeergeld nog niet had voldaan, de chauffeur zwaaide vriendelijk terug en reed door………
 
Inmiddels is duidelijk geworden dat de twee nieuwe BOA’s nog niet zijn beëdigd, ze kunnen niet bekeuren en mogen alleen waarschuwen. Als ze eenmaal beëdigd zijn (begin juni naar verwachting), zullen ze merken dat bij het bekeuren van buitenlanders het achteraf innen van boetes niet gebeurd. De buitenlander zal zijn boete dus ter plaatse contant moeten voldoen. (N.B.: de gemeente Amsterdam voert om deze reden voor buitenlandse overtreders de wielklem weer in!)
 
Mensen worden vervangen door automaten, gastvrijheid wordt ingewisseld voor controle. Een paar dagen is het parkeerhokje niet bemand geweest door de vertrouwde medewerkers. In die tijd nam het aantal doorrijders toe, ondanks de aanwezigheid van de BOA, werd DEEN benaderd door toeristen voor informatie en derfde de gemeente inkomsten.
 
Het lijkt het er op dat sinds 26 mei de parkeerautomaten werken. Het grote negeren van de automaten is dan ook begonnen. Waarom zou je als touringcarchauffeur 60 mensen intoetsen als 25 ook een geloofwaardig aantal is? De mogelijkheid om met bankbiljetten te betalen is verdwenen (buitenlandse buschauffeurs betalen graag contant). Waarom zou je als toerist met 5 inzittenden in je auto niet volstaan met het intikken van 1? Hoe leg je aan de toerist uit dat hij 1 dag moet intikken om een paar uurtjes Marken te bezoeken? En aan de vertegenwoordiger of leverancier die onze middenstand wil bezoeken? En de thuiszorg? Inrijontheffingen worden nog slechts bij het gemeentehuis verstrekt.
Het invoeren van de gegevens in de parkeerautomaat kost circa 2’30”, als er geen invoerfouten worden gemaakt, want dan moet men weer opnieuw beginnen. De parkeerautomaat vraagt om het kenteken van het voertuig, de rechter heeft reeds enkele burgers in het gelijk gesteld, die dit om privacy-redenen aanvochten. Het kenteken is niet noodzakelijk om parkeerbelasting te voldoen.
 
De medewerkers van het parkeerterrein zijn inmiddels bedankt voor bewezen diensten. Zij zijn in dit hele proces door de beleidsmakers (en de mensen die denken dat ze dat zijn) nooit geraadpleegd. De Eilandraad heeft met het pleiten voor de parkeerautomaten zich in de voet geschoten: plaatsen van de automaten betekende extra handhaving. Zoals hier boven al vermeld: het is makkelijker om de Markers te waarschuwen/bekeuren dan de buitenlandse toerist.
 
In de zomer van 2015 in een adres (30 juli 2015) aan de gemeenteraad voorspelde ik de inmiddels ontstane chaos en sloot ik af met de volgende woorden:
(……)voor welk probleem is een parkeerautomaat de oplossing? Meer opbrengsten uit de parkeertarieven en toeristenbelasting? Minder verkeer dat het inrijverbod negeert? (De enige oplossing hiervoor is een fysieke versperring die slechts wijkt voor vergunninghouders.) Beter voorlichting over de regels voor inrijden en parkeren op Marken en voorlichting over de toeristische mogelijkheden?  Klantvriendelijker? Helaas is het antwoord op al deze vragen negatief(…..)
 
Het is in het belang van de Markers, de (toeristische) ondernemers op Marken, dat er duidelijke regels en afspraken over parkeren en inrijden worden gemaakt, of dat de geldende regels beter worden gecommuniceerd en dat de gastvrijheid blijft op het parkeerterrein. Immers “automaten zeggen niks terug” (dixit Hein Piet, fietsverhuur en ijskar).
 
Mevrouw Bromet, er is nog werk aan de winkel om de ergernissen van de bezoekers en Markers weg te nemen, klantvriendelijker te zijn, inkomstenderving voor de gemeente tegen te gaan en werkgelegenheid te herstellen.
 

Bron: Fred Zoomers, maandag 30 mei 2016

naar Marker Nieuws indexpagina