naar Marker Nieuws indexpagina
RWS heeft alle varianten voor de Marker Zuidkade nu ook buitendijks uitgewerkt
 
Na afspraken daarover tijdens het overleg met de deltacommissaris op 19 april 2016, heeft Rijkswaterstaat (RWS) alle varianten voor de Zuidkade (Kruis - Vuurtoren) nu ook buitendijks uitgewerkt en op 18 mei tijdens de inloopavond in dorpshuis 'Het Trefpunt' gepresenteerd. Als Eilandraad zijn wij hier zeer content mee omdat de buitendijkse uitwerking vele voordelen heeft. Denk aan minder overlast tijdens de uitvoering, meer mogelijkheden om de zetting goed te beheersen, geen grondaankoop nodig, geen aantasting van het weidevogelgebied, et cetera.

Eind april communiceerde RWS via haar website de stand van zaken rond de dijkversterking Marken. Omdat deze berichtgeving volgens de werkgroep dijkversterking van de Eilandraad onvolledig en op sommige punten zelfs misleidend was, hebben wij hiertegen geprotesteerd. Dit is onder andere gedaan via een groot krantenbericht in het Noordhollands Dagblad. Tijdens een overleg met RWS op 27 mei hebben wij deze miscommunicatie besproken en onze waardering naar hen uitgesproken omdat er nu een gedegen uitwerking en advies ligt.
 
Uiterlijk 7 juni reageert de Eilandraad schriftelijk op dit advies. Daarin zal een voorkeur worden uitgesproken voor een buitendijkse variant voor de Zuidkade waarin de zetting op een toekomstbestendige wijze wordt beheerst.
Verder zal de Eilandraad pleiten voor een planperiode van minimaal 50 jaar zodat waterveiligheid voor een lange periode wordt geborgd. Tot slot zal de Eilandraad in het belang van Marken aandringen op het benutten van zogenaamde 'meekoppelkansen'. Denk daarbij aan recreatieve voorzieningen zoals steigers, strandjes en aanlegvoorzieningen voor kleine bootjes. Maar vooral ook aan het verbeteren van de afwatering binnen Marken.
 
Ons schriftelijk advies sturen wij naar het Regionaal Bestuurlijk Overleg (RBO) waarin onder andere gemeente Waterland en provincie Noord-Holland deelnemen. Zij adviseren op hun beurt de minister. Het RBO komt hiervoor op 22 juni bij elkaar zodat de minister medio juli 2016 een definitief besluit kan nemen. Voor de Westkade (Kruis - Bukdijk) ligt de variantkeuze in principe al vast omdat er tijdens de uitwerking nog maar één variant is overgebleven. Wij houden u uiteraard via deze website op de hoogte van de ontwikkelingen.
 

Bron: Stichting Eilandraad Marken, maandag 30 mei 2016

naar Marker Nieuws indexpagina