naar Marker Nieuws indexpagina
Motie aanpassen handhaving inrijden/parkeren Marken na massaal inspreken
 
Tijdens de raadsvergadering van donderdag 2 juni 2016 spraken in totaal acht Markers in waaronder de Eilandraad. Doel was de gemeente ervan te overtuigen dat het zo niet verder kan met 100% handhaving. Er moet per direct een noodoplossing komen totdat inrijden voor bezoekers van inwoners en ondernemers definitief goed is geregeld. Als Eilandraad zijn wij sinds augustus 2015 serieus in gesprek over zo een oplossing, maar het kost allemaal veel tijd. Om dit complexe probleem formeel op te lossen is naar verwachting nog de rest van 2016 nodig. Dankzij de aangekondigde vele insprekers heeft de gemeente Waterland nu wel toegezegd vaart te maken en organiseert op maandag 27 juni 2016 een informatiebijeenkomst voor alle inwoners van Marken in dorpshuis 'Het Trefpunt' (aanvang 19.00 uur). Dit om inwoners in de gelegenheid te stellen mee te denken. Daarna volgt er waarschijnlijk een enquête om de meningen over de verschillende oplossingen te peilen. Als Eilandraad zijn wij blij dat de gemeente nu het initiatief op deze wijze neemt zodat wij ons kunnen beperken tot onze adviesrol. 

Waar het gaat om de noodoplossing voor ondernemers, en het incidentele bezoek (dag-ontheffing) voor inwoners, leek het inspreken van de zeven ondernemers ook effect te hebben. Waterland Natuurlijk diende namelijk een motie in om, totdat er een definitieve oplossing is, terug te gaan naar de gedoogsituatie. Hoewel hier veel steun voor aanwezig was bij de politieke partijen haalde deze motie het toch niet. Waterland Natuurlijk was namelijk van mening dat de wethouder (Laura Bromet) al voldoende toezeggingen had gedaan en trok haar motie weer in.
 
Plan B was de ludieke actie van de Eilandraad om de oude vertrouwde kentekenloze bezoekersontheffing van acht jaar geleden weer van stal te halen. Vanwege het ludieke karakter werd daar niet echt serieus op ingegaan, hoewel het wel een goede noodoplossing zou zijn. Toegezegd is dat de gemeente Waterland binnen twee weken het aanvragen en verkrijgen van een dag-ontheffing via haar website mogelijk maakt. Verder zou het verstrekken van een dagontheffing via de parkeerautomaat ook per direct simpel mogelijk gemaakt kunnen worden.
 
 Inspreekreactie Eilandraad bezoekersontheffing

Bron: Stichting Eilandraad Marken, vrijdag 3 juni 2016

naar Marker Nieuws indexpagina