naar Marker Nieuws indexpagina
Miniaturen van 'The Wave' op Marken zijn klaar
 
Donderdag 14 januari 2016 is het watersnood monument ter herinnering aan de watersnood 1916 onthuld. The Wave van Linda Verkaaik. Er zijn nu drie kleine miniatuurtjes ontworpen en te verkrijgen bij:
  • Marker Museum, Kerkbuurt 44, 1156 Marken
  • Souvenierwinkel Sijtje Boes, Havenbuurt 21, 1156 AM Marken
  • te bestellen bij Linda Verkaaik, l.verkaaik@planet.nl
 Het monument zelf was  zwaar werk
Maar ook de miniatuurtjes waren een zware bevalling wat maanden in beslag heeft genomen. Het ontwerp en de tekening op zo'n klein formaat had veel voeten in de aarde, om toch de aard van het beeld tot zijn recht te laten komen. Erna de zoektocht naar een goed bedrijf om het  kundig te laten lazersnijden. Vooral het filigrein snijden van de klederdracht patronen in het filigrein beeldje was een nauwkeurig werkje. De onderkant is gepolijst, de bovenkant  gestraald, de acrylaat plaatjes van de klederdracht zijn geprint en ook lazer gesneden. Daarna worden deze in de vormen verlijmd. Als laatst werden de beeldjes in de was gezet.
 
Alles zeer arbeidsintensief
Dat maakt mede door de kleine oplage dat het al met al toch wat kostbaarder is geworden dan begroot, maar de resultaten mogen er zijn.
Het zijn uiteindelijk drie erschillende ontwerpen geworden. Ook het hangvormpje is verrassend als er licht doorheen valt. Tevens is er een ontwerp van een speldje
Zelfs op dat formaat zijn de rouwklederdracht patronen nog herkenbaar.
 
Rondom het werkelijke monument zit een bank in een halve cirkel. In het miniatuur heb ik dit vertaald dat de figuren op een half ronde cirkel staan... Het idee van eiland. Deze cirkel is gepolijst RVS en spiegelt als water. Dus ook de invulling van oprijzend uit het water is een tweede laag in het beeldje. De figuren in het beeldje zijn licht gestraald waardoor ze mat contrasteren met het ‘wateroppervlak’. De tekst op de halfronde cirkel is: 'Marken  The Wave  1916-2016'. Het beeldje is 11 cm breed, 10 cm hoog
 
Versie 1 'Acrylaatzeil'
In de eerste versie zijn de rouw klederdracht ‘zeilen’ die in het grote beeld zitten, minuscuul vervaardigd uit geprint acrylaat. Deze versie kost € 75. Eventueel kan ik de rouwklederdracht patronen in de zeilen in het beeldje nog invullen met geëmailleerde plaatjes, maar aangezien dit zeer arbeidsintensief is doe ik dit alleen op aanvraag.
 
Versie 2 'Filigrein'
In de tweede versie is het acrylaat vervangen door een filigrein (fijn draadwerk) uitgesneden tekening van de patronen in de rouwklederdracht. Als het licht erdoorheen schijnt is ook dit een mooie vertaling van het monument. Deze versie is maar iets goedkoper omdat het uitsnijden het dubbele van de tijd kostte. Deze versie komt op € 69,50
 
Versie 3 'Hangontwerp'
De derde versie is een hang ontwerp. wat eventueel voor een raam gehangen kan worden. De uitgesneden lijnen en het contour van het figuur komen hier prachtig tot zijn recht. Dit ontwerp is 13 cm hoog en 11 cm breed en geheel gestraald. Omdat hier minder bewerkingen voor nodig waren komt deze versie op € 49,50.
 
Speldje
Het speldje is verzilverd staal en minuscuul geëmailleerd het is 3 x 4 cm groot en kost € 9,50.
 
Versie 1 'Acrylaatzeil' - € 75,= -
Versie 2 'Filigrein' - € 69,50 -
   
Versie 3 'Hangontwerp' - € 49.50 -
Speldje - € 9,50 -

Bron: Linda Verkaaik, woensdag 15 juni 2016

naar Marker Nieuws indexpagina