naar Marker Nieuws indexpagina
Brandweer Marken maakt ereteken voor omgekomen collega’s
Om 14.00 uur werd het water-ereteken gebracht aan de Noordkant op de haven van Marken
 
Vandaag maakte brandweer Marken het ereteken voor omgekomen brandweermensen in Nederland. Locatie was de Noordkant op de haven van Marken.
 
Vandaag, zaterdag 18 juni 2016, vond voor de vijfde keer de jaarlijkse herdenking van omgekomen brandweermensen plaats. Er wordt dan gezamenlijk stilgestaan  bij de moed en daadkracht van de brandweercollega's die sinds 5 mei 1945 zijn omgekomen tijdens de uitoefening van het vak.
Bij het Nationale Brandweermonument in Arnhem vond een herdenking voor genodigden plaats. De voorzitter van Brandweer Nederland, Stephan Wevers, sprak in aanwezigheid van zo'n 200 familieleden en collega's. Vijf collega's lazen de namen van omgekomen brandweermensen op en alle 25 regionaal commandanten gaven de ere-groet. Minister Ard van der Steur stelde, samen met de voorzitter van het Veiligheidsberaad, mevrouw Geke Faber, het water-ereteken één minuut in werking. Dit ereteken werd gevormd door twee brandweerspuiten waarvan de stralen elkaar kruisen.
 
TS-HD wedstrijd
Brandweer Marken doet vandaag ook mee aan een ABWC TS-HD wedstrijd in Zaanstad. Marken moest om 09.00 uur spelen en is daarna terug gekomen naar het schiereiland, om het ereteken te kunnen brengen. Om exact twee uur werd het water-ereteken gebracht. (ABWC : Algemeen Brandweer Wedstrijd Comite)
 
Herdenken is belangrijk
Voor de brandweer is het herdenken van omgekomen collega's belangrijk. Het overlijden van collega's tijdens de uitoefening van het brandweervak maakt steeds weer pijnlijk duidelijk dat het beroep van brandweerman en brandweervrouw niet zonder risico's is. De jaarlijkse herdenking biedt nabestaanden en (oud-)brandweermensen de gelegenheid om samen de pijn rond het verlies te delen en te verwerken. Er wordt op deze dag ook stilgestaan bij het feit dat brandweermensen 24/7 klaar staan voor de samenleving. Soms zelfs met gevaar voor eigen leven. Het nationale Brandweermonument is een aanvulling op de herdenkingsplaatsen die in de eigen gemeente of kazerne zijn ingericht voor omgekomen brandweercollega's.
 
Vlaggen halfstok bij de kazerne aan de Buurterstraat Vlaggen halfstok bij de kazerne aan de Buurterstraat

Bron: PepProductions, zaterdag 18 juni 2016

naar Marker Nieuws indexpagina