naar Marker Nieuws indexpagina
Open Winddag nabij Marken
 
Het is een heel gezellige dag geworden bij Open Winddag 2016. Ook bij De Nes waren de twee turbines open voor publiek. Bij een vriendelijke windkracht 3 deden de turbines weer hun alledaagse werk om uit gratis wind ook gratis windstroom te maken.
 
Rond de 110 bezoekers kwamen zien hoe een turbine er van binnen uitziet. Men verbaasde zich over de geluidarme ‘molens’ in een mooie omgeving waar tegenwoordig ook tien Ouessant schapen lopen om zo grasgroei kort te houden op een natuurlijke manier. Kinderen kleurden een kleurplaat, jongeren testten hun middelbare schoolkennis aan wis- en natuurkunde, en ouders konden extra vragen stellen over LED, warmtepomp, heat-pipes, woningisolatie/warmtebeeldopname etc.
 
Een opvallende delegatie vormde ‘Groenlinks’ politici van de provincie Noord-Holland. Met 15 personen kwamen zij luisteren naar positieve aspecten van windenergie als : duurzame elektra voor 3.000 woningen (ofwel ‘Marken reeds 100% energie ‘Groen’!), energieopwekking door burgers zelf die als cooperatie samenwerken en winst die niet gaat naar rijke aandeelhouders, maar wel terug naar duurzame transitie in eigen streek.
 
Met groeiende interesse om meer windenergie te ontwikkelen in eigen land zal de volgende Open Winddag 2017 ook goed bezocht gaan worden. Cooperatie Windenergie Waterland (CWW) is dan weer gastheer.
 
Ouessant schapen

Bron: Jan Tessel, maandag 20 juni 2016

naar Marker Nieuws indexpagina