naar Marker Nieuws indexpagina
Vrijwilliger in beeld : Jeroen van Oostrom
'Huis aan het Water'
 
Wie ben je?
 Ik ben Jeroen van Oostrom en ik woon op Marken.

Bij welke organisatie doe je vrijwilligerswerk?
Ik doe op veel plekken vrijwilligerswerk maar ben o. a. vrijwilliger bij het Huis aan het Water in Katwoude. Bij het Huis aan het Water kan iedereen terecht die te maken heeft (of heeft gehad) met kanker. Patiënten, partners van patiënten, familie en vrienden. Het is een prachtig huis met uitzicht over de Gouwzee. De ideale plek voor deze mensen of hun naasten om het hoofd vrij te maken, tot rust te komen, de balans terug te vinden of juist samen dingen te doen.

Wanneer ben je als vrijwilliger gestart?
Vanaf het begin ben ik betrokken geweest bij dit project. Matty Hakvoort en zijn vrouw Karin hebben het Huis aan het Water bedacht en opgericht. Zij komen van Marken en Matty ken ik al mijn hele leven. Voordat het Huis aan het Water opgericht kon worden, moest er veel geklust worden. In die tijd zorgde ik vaak voor de lunch, gezonde broodjes of een pan soep. Bij een project zoals Huis aan het Water ben je ontzettend afhankelijk van vrijwilligers. Matty weet dat ik erg van fotografie en koken houdt. Op dat moment ben ik gevraagd om iets rond het thema koken te gaan doen.

Wat doe je als vrijwilliger bij Huis aan het Water?
Ik ben de kok en leidt de kookploeg. Tijdens het koken ben ik daarnaast bewust bezig met het stellen van vragen aan de mensen. Niet iedereen vindt niet makkelijk om te praten, maar van elkaars verhalen leren ze juist erg veel. Door op een ongedwongen wijze te kletsen tijdens het koken, voelen de mensen zich niet ongemakkelijk en krijgen ze toch veel informatie van elkaar mee. We hebben het ook veel over het proces, hoe gaat het, waar staat iemand. Daarnaast vind ik het interessant om met koken allerlei dingen af te stemmen. Mensen met chemo hebben vaak een andere smaak of vinden bepaalde dingen niet lekker. Ik speel daar met mijn gerechten op in. Je hebt niet alleen de mensen die ziek zijn, maar ook de familieleden en nabestaanden. Zo zijn we gestart met een kookploeg waar iedereen aan kon deelnemen. Inmiddels hebben we verschillende kookploegjes. 

Waarom doe je vrijwilligerswerk?
Ik heb in mijn eigen familie veel mensen aan deze ziekte verloren, dus dat is een extra drive om dit te doen. Daarnaast heb ik een grote passie voor koken. Koken verbroederd. Tijdens chemokuren is het daarnaast ook heel belangrijk om goed en vooral gezond te eten. Ik vind het ook fijn om mensen daarbij te helpen. Maar ook om mijn passie voor het koken aan hen door te geven.
“Huis aan het water is daarnaast een prachtige plek om iets aan te bieden aan deze zieke mensen. Het is erg prettig als je op deze manier het leven van iemand ietsje makkelijker kunt maken.”
De hele donderdag houdt ik vrij. Ik denk na over welk gerecht geschikt is en daarin neem ik de ideeën van de groep mee. Vervolgens doe ik de boodschappen en ga ik de keuken in voor wat voorbereidingen. Het geeft mij veel positieve energie als de mensen dan aan het eind van de avond tevreden weg gaan. Daarnaast zie ik dat ik ook bij anderen zorg voor veranderingen in kookstijl, vooral het gezond koken met verse producten staat bij mij voorop. Ontzettend mooi als je dit als vrijwilliger voor anderen kunt doen en op deze manier door kunt geven!

Ben je bekend met de vrijwilligerswaterland site?
Kunnen jullie nog vrijwilligers gebruiken?
Ik was nog niet bekend met de Vrijwilligers Waterland website. Maar Huis aan het Water kan zeker extra vrijwilligers gebruiken. Daarnaast ben ik zelf opzoek naar een enthousiaste keukenhulp. Mocht u  geïnteresseerd zijn in deze vrijwilligers functie? U kunt dan een mail sturen naar contact@vrijwilligerswaterland.nl of bellen naar 0299-650560
 

Bron: Vrijwilligers Waterland, dinsdag 26 juni 2016

naar Marker Nieuws indexpagina