naar Marker Nieuws indexpagina
Loon naar werken voor Eilandraad in het belang van Marken
 
De Eilandraad is sinds haar doorstart in 2012 alweer vier jaar bezig om de belangen van Marken en haar inwoners en bedrijven te behartigen. Vanuit het concept van werkgroepen dragen vele inwoners hun steentje bij en boeken daarbij ook tastbare resultaten. Zoals bekend is op 1 februari 2015 de Visie voor Marken op de Toekomst gepresenteerd en ook omarmd door zowel de gemeenteraad als het college van Burgemeester & Wethouders van gemeente Waterland. De Eilandraad heeft zich met die visie in september 2015 ook landelijk geprofileerd door uiteindelijke tweede te worden in de finale van de Dorpsvernieuwingsprijs. Deze competitie wordt tweejaarlijks georganiseerd door de overkoepelende organisatie van alle aangesloten dorpsraden in Nederland. Ook werd meegedaan met Kern met Pit waar in januari 2016 de finale van Noord-Holland werd bereikt wat 1.000 euro opleverde van de Heidemij die deze competitie organiseert. Het plan van de Eilandraad om Marken als goede woonlocatie op de kaart te zetten werd op waarde geschat. Meedoen aan dit soort competities zorgt er mede voor dat wij als serieuze gesprekspartner aan tafel zitten bij diverse overheidsinstanties en maatschappelijke organisaties.
 
Waar het gaat om woningbouw op Marken timmert de Eilandraad ook met succes aan de weg. Na het stoppen met het project Bennewerf door gemeente Waterland heeft de Eilandraad de gemeente nogmaals nadrukkelijk gewezen op het belang van woningbouw voor vooral jongeren en ouderen op Marken zodat de doorstroom binnen de bestaande woningvoorraad op gang komt. Na een inventarisatie door het CDA naar woningbouwmogelijkheden op Marken heeft een unanieme gemeenteraad aangegeven dat het belangrijk is dit verder uit te werken en provincie Noord-Holland als bevoegd gezag hierbij te betrekken. Fundament voor dit vervolg vormt het door de Eilandraad uitgevoerde woonwensenonderzoek onder zowel jongeren als ouderen die tijdens de Openbare Vergadering in juni 2016 is gepresenteerd. Snelle vervolgstappen zijn van groot belang omdat de jongerenwoningen aan de Hoogkamplaan, die vanuit een initiatief van de Eilandraad eind 2013 door Woonzorg zijn gerealiseerd, slechts tijdelijk zijn. De Eilandraad zit daarom in 2016 wederom aan tafel met Woonzorg om te kijken wat er in de toekomst aan definitieve woningbouw op deze locatie mogelijk is.
 
Ook waar het gaat om ouderen- en medische zorg op Marken vraagt de Eilandraad aandacht voor de belangen van Marken. Uitgangspunt is, ook vanuit landelijk beleid, om zorgbehoevenden zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving te laten wonen ondersteund met zowel professionele hulp als mantelzorg. Bij de woningbouwplannen moet hier rekening mee worden gehouden. Daarnaast worden er aparte zorginitiatieven gestimuleerd door de Eilandraad. Wij zitten hiervoor ondertussen met de juiste partijen aan tafel en hopen binnenkort concrete stappen naar de toekomst te kunnen maken waar later dit jaar meer over bekend zal worden gemaakt. Ook bij het thema Toerisme worden langzaam maar gestaag stappen gemaakt in het beheersen van de overlast en het benutten van kansen. Zie artikel 9620.
 
In 2016 zijn er verder na een lang traject van overleg twee grote successen geboekt binnen het thema Openbare Ruimte waar wij ontzettend trots op zijn en waar met recht gesproken kan worden van loon naar werken. Begin 2016 besloot gedeputeerde Elisabeth Post van provincie Noord-Holland na lang aandringen van de Eilandraad om op de weg tussen Monnickendam en Marken (N 518) toch geen drempels aan te brengen en ook geen maximum snelheid van 60 km/uur in te stellen. Vervolgens besloot begin juli 2016 minister Melanie Schultz van Haegen om het advies van de Eilandraad op te volgen en de dijkversterking buitenwaarts uit te voeren met afdoende maatregelen om de zetting in de toekomst te beheersen. Daarmee kan worden gegarandeerd dat de omringdijk van Marken voor de komende 50 jaar voldoet aan de wettelijke eisen en wordt overlast en schade beperkt. Hierbij waren Marken en de Eilandraad zelfs landelijk in het nieuws en dan vooral vanuit de rol die een dorpsraad in dit soort besluitvormingsprocessen kan spelen.
 
Dat zaken op het gebied van Openbare Ruimte ook wat anders uit kunnen pakken dan beoogd zagen wij rond het oplossen van de files bij het parkeerterrein en het tegengaan van inrijden door toeristen. Ook dan pakt de Eilandraad haar verantwoordelijkheid en heeft samen met diverse ondernemers gemeente Waterland er toe aangezet om de ongewenste effecten aan te pakken. Binnenkort legt gemeente Waterland diverse alternatieven voor om het inrijden en parkeren voor bezoekers van inwoners en bedrijven definitief goed te regelen. Uiteraard is er in de afgelopen periode door de Eilandraad nog veel meer onder de aandacht gebracht, ondernomen en bereikt. Als u door onze nieuwspagina op deze website bladert komt u van alles tegen. Wij gaan er daarbij zonder tegenbericht vanuit dat de Eilandraad nog steeds de juiste koers vaart. Mocht u vragen of opmerkingen hebben, laat uw stem dan horen tijdens onze twee jaarlijkse openbare vergaderingen, spreek leden van diverse werkgroepen en/of bestuursleden aan of stuur een mail naar info@eilandraad.nl Mede namens alle werkgroepleden wensen wij u een prettige zomervakantie. De Eilandraad is tot eind augustus met zomerreces.
 
Bestuur Stichting Eilandraad Marken
 

Bron: Stichting Eilandraad Marken, dinsdag 12 juli 2016

naar Marker Nieuws indexpagina