naar Marker Nieuws indexpagina
Heel stadsregio Amsterdam telt mee met het nationale fietsonderzoek
Fietstel-app meet fietsgedrag voor het verbeteren van landelijk fietsverkeer
 
De Nationale Fiets Telweek organiseert van 19 t/m 25 september het tweede grote nationale fietsonderzoek. Met een innovatieve onderzoeksapp wordt het dagelijkse fietsgedrag van de deelnemers deze week in kaart gebracht. De verzamelde gegevens worden gebruikt door overheden, onderzoeksinstellingen en maatschappelijke organisaties om ons fietsnetwerk te verbeteren. Op 19 september start de app automatisch met meten.
 
Nederland is een fietsland bij uitstek, met meer fietsen dan inwoners. Dat is positief, want fietsen is immers snel, duurzaam en gezond. De toename van het aantal fietsers leidt in het verkeer echter ook tot knelpunten. De Fiets Telweek biedt inzicht in ons fietsgedrag voor het ontwikkelen van een optimaal fietsnetwerk én fietsbeleid. De Fietstel-app registreert één week lang het fietsgedrag van deelnemers in Nederland, om in kaart te brengen welke routes zij fietsen, hoe lang zij erover doen en waar grote vertragingen zijn. De gemeenten uit de stadsregio Amsterdam krijgen na afloop van de Fiets Telweek beschikking over de (geanonimiseerde) fietsdata. Met nieuwe inzichten in het gebruik van hun fietsnetwerk kunnen zij met de Stadsregio acties ondernemen om het plaatselijke fietsverkeer te verbeteren en het fietsen – zowel binnen als buiten steden – prettiger en veiliger te maken.
 
Inzichten verrijken na een geslaagde 2015 editie
Het onderzoeken van fietsgedrag op deze wijze en schaal is uniek in de wereld. De Fiets Telweek 2015 was met 50.000 deelnemers een groot succes. Dit jaar hopen de Fiets Telweek en de deelnemende overheden het onderzoek op een nog grotere schaal uit te kunnen voeren. Afgelopen jaar zijn in Amsterdam en de regio diverse verbeteringen aangebracht in het fietsnetwerk. Door de onderzoeksresultaten van dit jaar te vergelijken met vorig jaar ontstaat beter inzicht in het effect van deze investeringen op het fietsgedrag. Om beter zicht te hebben op de huidige uitdagingen in het fietsverkeer, vragen de Stadsregio en haar gemeenten haar inwoners om mee te doen door de gratis app te downloaden.
 
Fiets je mee?
Meten is weten én verbeteren. Hoe meer fietsers meedoen, hoe meer waardevolle informatie er wordt verzameld. Daarom wordt heel Nederland gevraagd om zich aan te melden. Dit kan door de Fietstel-app op een smartphone te downloaden (
App Store iOs http://apple.co/1Js7miV en Google Play Android: http://bit.ly/1KI7dZE) en vrienden vragen om dit ook te doen. Op 19 september begint de app het persoonlijke fietsgedrag automatisch te meten. Om mee te tellen en kans te maken op een Veloretti designfiets, hoeven deelnemers in die week alleen met locatievoorzieningen op hun smartphone aan op de fiets te stappen!
 
Over de Fiets Telweek
De Fiets Telweek is een initiatief van Fietsersbond, Keypoint, NHTV, Mobidot en Beaumont Communicatie & Management, uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Provincie Noord-Brabant, Provincie Gelderland, Provincie Overijssel, Provincie Groningen, gemeente Groningen, Provincie Drenthe, Provincie Noord-Holland, gemeente Amsterdam, Stadsregio Amsterdam, de Provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, gemeente Utrecht, gemeente Amersfoort, gemeente Alphen aan de Rijn en Provincie Flevoland. Het onderzoek is erop gericht om zoveel als mogelijk fietsbewegingen in kaart te brengen – teneinde inzicht te krijgen in het landelijke fietsgedrag en hierop het fietsbeleid te ontwikkelen en de fietsinfrastructuur te verbeteren.
 
Gebruik van de app
De Fietstel-app is vanaf vandaag gratis te downloaden via de Google Play Store (Android) of iTunes Appstore (Apple iOS). De Fietstel-app meet verplaatsingen alleen tijdens de Fiets Telweek van maandag 19 september tot en met zondag 25 september 2016. De app start en stopt het meten automatisch. Deelnemers hoeven enkel hun locatievoorzieningen aan te zetten. De verzamelde data wordt anoniem verwerkt en is enkel beschikbaar als open data voor het Fiets Telweek onderzoek. Persoonsgegevens worden niet gedeeld met andere partijen.
 

Bron: Stadsregio Amsterdam, maandag 15 augustus 2016

naar Marker Nieuws indexpagina