naar Marker Nieuws indexpagina
Marker parkeerautomaten NIET gunstig voor toerisme op Marken
In de file om te kunnen betalen
 
Sedert maandag 11 april jongstleden zijn de parkeerwachters op Marken vervangen door drie parkeerautomaten op de grote parkeerplaats bij de ingang van Marken. Maar of dat zo positief is voor het toerisme op Marken (Waterland) valt te betwijfelen. Volgens de lokale ondernemers kosten die automaten hen ‘klanten’, doordat toeristen door de onduidelijkheid bij de automaten, Marken vroegtijdig en vaak ook boos verlaten.
 
Voordat de parkeerautomaten geplaatst waren, moesten de bezoekers aan Marken afrekenen bij het parkeerwachtershuisje. Het bedrag werd door de dienstdoende parkeerwachter snel berekend en de ‘klant’ betaalde meteen. Dit ging heel snel. Het nadeel was, dat bij drukte, een kleine file ontstond voor het parkeerwachtershuisje.
 
Nadat de parkeerautomaten zijn geplaatst bestaat deze file niet meer, maar is de file verplaatst naar de wandelpromenade voor de parkeerautomaten. De bezoekers moeten heel veel knoppen indrukken voor een parkeerkaartje, voordat ze Marken kunnen bezoeken. Sommige bezoekers staan soms 15 á 30 minuten bij die automaten voordat ze verder kunnen. Vele buitenlandse bezoekers, maar zeker ook Nederlanders, begrijpen er niets van. En als ze er helemaal niet uit komen, gaan ze Marken maar snel verlaten. Dat is toch niet bedoeling van de Waterlandse politiek, met de ‘Toeristische visie 2015-2025’?
 
Door die automaten gaan mensen ook vragen stellen. Op Marken betaal je per dag en niet per uur. En de vraag, “Kan ik per uur betalen?”, komt elke dag vele keren voorbij. Ook via de bekende parkeerapp’s heb je pech. ‘Yellowbrick’ of ‘Parkmobile’ werken op Marken niet. En nog maar te zwijgen over het onderwerp ‘toeristenbelasting’. Het zou veel gebruiksvriendelijker zijn, om die toeristenbelasting af te schaffen en één knop op de automaten te maken voor auto’s, één knop voor campers en één knop voor motoren. En geen gezeur over hoeveel dagen u blijft, daar 99% van de bezoekers toch maar voor één dag naar Marken komen.
 
De lokale ondernemers zijn vaak de ‘kop van jut’. Want als de mensen 20 minuten hebben staan wachten bij de automaat, wordt de woede meestal vocaal geuit bij deze ondernemers en dit gebeurt helaas vele keren per dag.
 
Wat zou de oplossing kunnen zijn ?
Volgens de redactie zou de parkeerwachter tijdens de periode 1 april tot 1 november terug moeten keren. Deze persoon int binnen een halve minuut de gelden en heeft ook een controlerende functie op de toeristenbussen. De bezoeker krijgt bij binnenkomst tevens een folder over Marken en kan eventuele vragen stellen.
 
Bovendien is een parkeerwachter goedkoper dan een Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA).
 
College van Burgemeester en Wethouders en gemeenteraad van Waterland: laat hier uw gedachten nog eens over gaan. Kom eens kijken op de drukke dagen en u zult alles zelf kunnen waarnemen en beleven. 
 

Bron: PepProductions, zaterdag 27 augustus 2016

naar Marker Nieuws indexpagina